Видове спорт, за които не знаехте досега

01 юли 2021 00:48   5929 прочита


В сайтовете за залози, като Bet 365, например, повечето хора залагат на футбол, баскетбол, тенис и т.н.. Можем да ви кажем, обаче, че има запалени фенове на бетинга, за чиито любими спортове някои от нас дори не са и чували?

Днес ще разгледаме някои спортове, които не са особено популярни и на които не се обръща най-голямо внимание, но са също толкова интересни и вълнуващи, колкото стандартните спортове, които познаваме добре. За някои залагащи, дори – много по-интересни, именно защото са различни, нестандартни и не сме свикнали на присъствието им в ежедневието ни.  

Какво представляват келтските спортове или пък нетбола? Ако темата ви е интересна и имате желание да разберете повече, четете докрай.

Келтски спортове

Както подсказва самото им наименование, този тип нестандартни спортове произлизат от келтите. В числото на келтските спортове влизат женския и келтския футбол, камогито и хърлинга. 

• Женски футбол 

Женският футбол може би е познат на повечето от нас. Единствената черта, която го различава от обикновения футбол е, че играчите са от женски пол. За съжаление, за много хора този спорт не е особено интересен и атрактивен, но за други, обаче, е истинско удоволствие да наблюдават игра от такъв тип.

• Келтски футбол

Келтският футбол е значително по-малко популярен спорт, възникнал в Ирландия около 14 век. Когато, обаче, по-късно в Англия и Ирландия навлиза ръгбито, келтския футбол остава на заден план, като все по-малко хора започват да имат интерес към него. 

Правилата на играта са следните: два отбора от петнадесет души трябва да бележат точки, като се опитват да вкарат кръгла топка (подобна на тази за волейбол), във вратата на срещуположния тим. Позволено е взимането на топката в ръка, но само при определени условия. Играта трае 60 или 70 минути, като точкуването е подобно на това на ръгбито. 

• Хърлинг

Както всички келтски спортове, така и хърлингът произлиза от Ирландия. Играе се между мъже и на открит терен, като се състезават два отбора от 15 души. Използва се извит стик (подобен на този за хокей), с който се подава и вкарва в противниковата врата малка топка. Носи се шлем за безопасност на играчите. Играта продължава 60-70 минути, като точкуването е малко по-различно от това на другите спортове. 

Играта е подобна на обикновения и келтския футбол, като, разбира се, са налице някои съществени разлики. Игрището, времетраенето и идеята за вкарване на топката във вратата на противниковия отбор, обаче, изключително много напомнят на други, подобни на футбола игри. 

• Камоги

Играе се само от жени. Камогито, най-общо казано, е женският вариант на хърлинга. Правилата на двата спорта са сходни, като разликата между тях е пола на играчите. 

Нетбол 

Историята на нетбола се корени в САЩ, където възниква този спорт. Пряко свързана с баскетбола, тази спортна дисциплина се практикува в повече от 80 държави.

Нетболът са играе на правоъгълно игрище с два високи коша в средата на двете му къси страни – точно като при баскетбола. Играе се от два отбора, които бележат точки в противниковата мрежа. В края на играта победител е този, отбелязал най-много. 

Нетболът не бива да се бърка с баскетбола. При първия спорт броят играчи в отбор е седем, като те не бива да се докосват – физическият контакт се смята за нарушение. Дриблирането също не е позволено, а мрежите са значително по-ниски. Нетболът, също така, се предпочита предимно от жени и девойки. 

Футзал
Тази дисциплина е разновидност на футбола, за която са нужни два отбора с по пет играча, съдия и помощник-съдия. 

Футзалът се играе в зала. Целта на играчите е да вкарат повече голове от противниците. Играта продължава 40 минути с 2 полувремена от 20 минути. 

А вие знаете ли за някой друг нестандартен спорт? Ще се радваме да разберем!

 


Още за: видове   спорт   дисциплини   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар