Великобритания нанесе неочакван удар на България

08 май 2021 11:43   7763 прочита


Властите на Острова разрешиха на англичаните да почиват в чужбина, но не и у нас

Великобритания ще позволи подновяването на международните пътувания от 17 май, но ограничава броя на дестинациите отворени за неизискващи последваща карантина почивки в момент на предпазливо излизане от свързаните с локдауна рестрикции. Това предаде Ройтерс, цитирани от Блиц. Общо 12 са държавите в „зеления списък“, пристигащите от които в Англия няма да се самоизолират. Ще се изискват само тестове преди и след пътуване.

Британският министър на транспорта Грант Шапс нарече стъпката „експериментална“, тъй като загрижеността от разпространението на коронавируса по света продължава да е много голяма.

Всичко това означава, че от 17 май пътуванията в чужбина на почивка няма да бъдат смятани за незаконни. В същото време Турция, Малдивите и Непал ще бъдат преместени в „червения списък“ от 12 май, което означава, че пристигащите от тях трябва да се карантинират по хотели за десет дни, като поемат разноските за това.

Шапс предупреди хората, които смята да пътуват в чужбина да проверят ограниченията, които ги засягат и да не бързат да си правят резервации, които не предвиждат връщане на сумата, в случай че ситуацията с COVID-19 се промени.

Министърът допълни, че съжалява, че едни от най-популярните дестинации като Франция, Гърция и Испания не са включени засега в „зеления списък“. Тези страни остават в „жълтия списък“, където е и България, и пристигащите от тях трябва да се изолират в домашни условия поне за пет дни.

Преразглеждането на списъците на принципа на светофара ще става на всеки три седмици. Останалите страни и територии в „зеления списък“, освен Португалия и Израел са: Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Бруней, Исландия, Гибралтар, Фолклъндските острови, Фарьорскиет острови, Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови и островите Света Елена, Тристан да Куня и Възнесение.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар