В кои страни са извършени най-много екзекуции? 

22 април 2021 08:19   2184 прочита


  

 
Четири от петте страни, извършили най-много екзекуции през 2020 г., се намират в Близкия изток, според данни на Amnesty International. 

Иран, Египет, Ирак и Саудитска Арабия допринасят с 88% за извършените 483 екзекуции в световен мащаб през миналата година, се казва в доклад на правозащитната организация. 

В доклада тези страни са обвинени, че са демонстрирали "безмилостно и смразяващо постоянство", докато по-голямата част от света е фокусирана върху спасяването на човешки животи от смъртоносен вирус. 

Общият броя на екзекуциите в световен мащаб за миналата година е най-ниският от десетилетие, но данните не включват Китай. 

Смята се, че Китай екзекутира хиляди хора годишно, но данните за прилагането на смъртното наказания в страната са държавна тайна. 

Потайността в Северна Корея и Виетнам също прави удостоверяването на данните от тези две държави трудно. 

Обявените през 2020 г. 483 екзекуции в 18 държави представляват понижение от 26%, в сравнение с 2019 г., когато броят им е бил 657 и спад от 70% от рекордните 1 634 през 2015 г. 

В Близкия изток общият брой намалява от 579 през 2019 г. до 437 през 2020 г. Това се дължи до голяма степен на понижението с 85% на екзекуциите в Саудитска Арабия, където са осъществени 27, както и на понижението с 50% в Иран, която е извършила 45. 

Според доклада обаче тези данни са засенчени от скока с 300% на екзекуциите в Египет, където смъртното наказание е приложено спрямо 107 души, с което страната се изкачва до третото място в тази антикласация. 

Двадесет и трима от екзекутираните в Египет са осъдени по дела за политическо насилие, в несправедливи, според Amnesty International, съдебни процеси. 

Иран, която е извършила най-малко 246 екзекуции през миналата година, остава на второ място след Китай. 

Според Amnesty International иранските власти са използвали все повече смъртното наказание като "оръжие за политическа репресия" срещу дисиденти, протестиращи и представители на етнически малцинства. 

В страната също така са екзекутирани трима души за престъпления, извършени когато са били на възраст под 18 години, което в разрез с международните хуманитарни закони. 

От Amnesty обвиняват Катар, че са направили "притеснителна стъпка назад", като са извършили първата си екзекуция от 20 години, пише profit. bg. Непалец, обвинен за убийство, беше екзекутиран в страната през май. 

В САЩ администрацията на бившия президент Доналд Тръмп възобнови федералните екзекуции след 17-годишно прекъсване и екзекутира 10 души за по-малко от шест месеца. 

Индия, Оман, Катар и Тайван също възобновяват екзекуциите през миналата година. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар