В Китай наградиха единствения куриер, който се осмелява да минава по този път  

28 февруари 2021 08:13   4620 прочита


 Доставчик от южнокитайската провинция Съчуан беше удостоен с почетната награда „куриер-герой“, тъй като в продължение на 30 години преминава през един от най-опасните проходи в света, съобщи БНТ. Планинският път, който се извисява на 3500 метра височина, е един от малкото, които свързват Китай и автономната Тибетска област. 

През 1989 г. Чимед Дорже започва работа като единствения куриер в областта Гарзе, част от автономната Тибетска префектура. По това време Чимед е и единственият, който освен да шофира тежкотоварни автомобили, може и да ги поправя. 

Маршрутът, който му е възложен от куриерската фирма, е най-опасният в района. Климатичните условия са сурови целогодишно. А височината на прохода достига 5000 метра, което го прави най-високия в Съчуан. 

Макар и планината да плаши всички останали доставчици, Чимед шофира по екстремното трасе около 20 пъти на месец. 

ЧИМЕД ДОРЖЕ: ОТ ОКТОМВРИ ДО МАЙ, ЦЯЛАТА ПЛАНИНА Е ПОКРИТА СЪС СНЯГ И ЛЕД. СЕКУНДА НЕВНИМАНИЕ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ОГРОМНИ ЩЕТИ ВЪРХУ КАМИОНА И ДОРИ ДО УЖАСЕН КРАЙ ЗА ВОДАЧА. 

За жалост неумолимите климатични условия и гнева на планината бледнеят пред злосторниците. През 2012 година престъпници ограбват и пребиват Чимед, като го оставят със 17 прободни рани и фрактура на черепа. 

След година възстановяване, той се връща отново на работа. През трите десетилетия обаче тревогите на близките на Чимед са неизброими. 

ЦЕРИНГ ЧОСИ – СЪПРУГА НА ЧИМЕД: ВСЯКА СУТРИН, ЩОМ ЧИМЕД ТРЪГНЕ НА РАБОТА, СЕ МОЛЯ ЗА НЕГО. 

За Дорже доставените пратки правят хората по-щастливи. 

ЧИМЕД ДОРЖЕ: КЪДЕТО И ДА СЕ НАМИРА АДРЕСАНТЪТ, АЗ ЩЕ МУ ДОСТАВЯ ПРАТКАТА. ТОВА Е МОЙ ДЪЛГ, ЗАЩОТО ПОНЯКОГА ПРЕВОЗВАМ СТОКИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ. 

От края на 80-те досега Чимед е пропътувал общо над един милион и 400 000 километра с доставки в камиона си.

turisam bg 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар