Устройство засича COVID-19 във въздуха

20 януари 2022 16:53   4491 прочита


Устройство за носене разработено от университета в Йейл може да помогне на хората да разберат дали са били изложени на коронавирус SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Евтиното устройство може да се закачи на дрехата на човек, улавяйки аерозолни вирусни частици в околната среда.

От бързи тестове до ваксини, много впечатляващи иновации помогнаха за справянето с тази глобална пандемия. Въпреки че са налични редица начини за определяне дали човек е бил заразен със SARS-CoV-2, все още можем само да се гадае кога и как някой е бил изложен на вируса. С тази нова иновация екипа от изследователи от университета Йейл се надява да запълни тази липса в наблюдението.

Устройството наречено Fresh Air Clip, е евтино и предназначено да се прикрепва към яката на дрехата и да улавя аерозолни вирусни частици около устата и носа на човек. Fresh Air Clip улавя вирусни частици върху повърхност от полидиметилсилоксан (PDMS).

В края на всеки ден или след няколко дни потребителят трябва да откачи устройството и да го изпрати в лаборатория, която използва анализ на полимеразна верижна реакция (PCR) тест, за да определи наличието на SARS-CoV-2. Ново проучване съобщава, че няколко теста са установили способността на Fresh Air Clip ефективно да улавя вирусни частици във въздуха.

Един от експериментите включва предоставяне на устройства доброволци, които носели мониторите до пет дни. От 62 устройства, пет са дали положителни резултати, показващи излагане на SARS-CoV-2. „От положителните Fresh Air Clips четири са носени от сервитьори, а един е носен от персонал в приют за бездомни“, сочи проучването.

„По-точно, установено е, че две положителни проби, събрани в ресторанти с хранене на закрито, имат висок вирусен товар в сравнение с другите проби, което предполага близък контакт с едно или повече заразени лица.

Установявайки, че устройството за носене може да улавя измервани нива на вирусни частици, изследователите отбелязват, че устройството е достатъчно чувствително, за да улавя и  излагане на подинфекциозни дози. Това предполага, че обемът на вирусните частици, уловени от устройството, позволява количествено определяне на излагането на вируса в околната среда.

Това е важно, тъй като означава, че устройството не просто предлага индикация за вирусна експозиция, а и мярка за нивото на излагане. Изследователят, работещ върху устройството Кристал Полит (Krystal Pollitt) казва, че интересно потенциално приложение на устройството може да бъде за тестване ефективността на вентилационните системи в болнични стаи за пациенти с COVID. Наскоро пред Yale News, Полит каза, че екипът е открил следи от SARS-CoV-2 във въздуха в болнични стаи, за които се смята, че са добре вентилирани.

„Открихме, че това е наистина интересно, защото знаем, че една от мерките за контрол на инфекциите, която силно се препоръчва, е подобрената вентилация“, каза Полит. „В болничната мрежа имаме много високи нива на обмен на въздуха. Въпреки тези високи нива на въздушен обмен, ние все пак успяхме да засечен нивата във въздуха в цялата стая.“

В настоящата си форма Fresh Air Clip може да се използва за скрининг на вътрешната среда и установяване дали е високорискова зона на излагане на вируса. Учените казват, че устройство може да се използва и за определяне на излагането на закрито, дни преди да се появят положителни случаи. Следващата голяма стъпка за устройството ще бъде разработването на начини позволяващ известяване в реално време за излагане на вируси, по същия начин, както радиационната лента може незабавно да уведоми потребителя, че е изложен на гама или рентгенови лъчи. Полит казва, че се интересува от развитието на способността на устройството  да известява за излагане на вируси в реално време. „Ключово е бързо да отчитате резултатите“, казва Полит. „Ние желаем да включим техники за откриване на SARS-CoV-2 в реално време.", добавя тя. Изследването е публикувано в списанието Environmental Science & Technology Letters.

Телеграф

 
 

 


Още за: дрехи   ковид   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар