US изобретател №1 е българин. Борислав Чакъров с патент за добив на нефт 

28 октомври 2020 07:34   2611 прочита


  

 
Българин е избран за Изобретател на 2020 г. в САЩ. Нашенецът е един от създателите на нова и модерна технология за извличане на нефт и газ от земята и водните басейни. 

Борислав Чакъров е роден в павликенското село Караисен. Завършва със златен медал Техникума по сондиране и нефтодобив и се отдава на науката, като достига до главен асистент в Минно-геоложкия институт в София. 

До 1989 г. има 13 свидетелства за авторски изобретения. В края на 1990 г. по покана на свой американски колега, той се озовава в Страната на неограничените възможности и веднага започва работа в една компания за изобретения. 

Първата поставена му задача била да проектира система за измерване на време на сондиране. Българинът изпълнява задачата, като създава не една, а цели пет системи. След повече от 20 години работа за компанията, Чакъров решава, че е време да започне да работи за себе си. 

Заедно със свой колега от Китай създават две изобретения, към които големите компании проявяват сериозен интерес. Едното от изобретенията е свързано с нефтодобива и предлага иновативен, по-икономичен и по-евтин подход в извличането му. 

Изобретението на двамата е оценено подобаващо и те получават приза "Изобретател на годината", като наградите им са връчени от кмета на Хюстън и губернатора на щата Тексас, пише "Монитор". 

Това обаче далеч не е първото признание за българина. За 30-те години, през които е в САЩ, той получава 29 патента за пет свои разработки и технологии. За една от тях нашенецът получава награда лично от президента Барак Обама. 

А Борислав Чакъров не само носи родината в сърцето си, но и държи да бъде непрекъснато в атмосфера, която да му напомня за България. В офиса му има икони, български книги, копия на най-известните български съкровища и други предмети и вещи, които да го карат да се чувства все едно е в родината. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар