Учени разкриха убийство в Румъния, извършено преди 33 000 години

07 юли 2019 10:32   3521 прочита


Международна група изследователи разкри убийство с ограничение от 33 хиляди години. Не е било възможно да се намери убиецът, но учените успяха да опишат как е извършено това престъпление, съобщава PLoS One. През 1941 г. в една от пещерите в Румъния археолозите открили черепа на древен кроманьон на 33 хиляди години.

Откритието бе проучено, но изследователите, които го описват първо, по някаква причина не споменават, че има две големи наранявания от дясната страна на черепа. В допълнение, снимките от тази страна на черепа били размити, докато всички останали били висококачествени. Неотдавна експерти решиха да се върнат към изучаването на артефакта, да разберат къде и кога кроманьонецът се е сдобил с тези наранявания - по време на живота си или след смъртта.

За тази цел Елена Краньоти от университета в Крит и нейните колеги използваха съвременни методи за съдебна експертиза. Оказа се, че човекът, на когото принадлежи черепът, е бил убит и е получил фатални фрактури в резултат на последователни удари.

Според изследователите, естеството на нараняванията предполага, че те са били нанесени с тъп предмет - може би с тояга; убиецът вероятно е бил левичар. Антрополозите твърдят, че подобни изследвания помагат да се научи повече за живота на древните хора, а древното убийство, "открито" от учените предполага, че жестоката междуличностна комуникация е част от поведението на ранните европейци. /Blitz.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар