Учени откриха източник на загадъчни радиосигнали от Космоса

05 юли 2019 10:16   4239 прочита


Сътрудници на обсерваторията Оуенс-Вали към Калифорнийския технологичен институт са регистрирали ново единично радиоразпръскване и са успели да определят неговия произход, става ясно от сайта на учебното заведение. Новият сигнал от Космоса е получил обозначението FRB 190523. Астрономите са установили, че той идва от галактика, разположена на разстояние 7, 9 милиарда светлинни години.

"Доста сложно е да се определи местонахождението на единичните FRB-сигнали. За да бъде това възможно, трябва да има радиотелескоп, който е способен да усети тези наистина кратки разпръсквания и да има достатъчна прецизност", разкрива Викрам Рави от Калифорнийския технологичен институт. По думите на учените, галактиката - източник на FRB 190523 прилича на млечния път.

"Това откритие показва, че всяка галактика, дори и по-обикновена като нашия Млечен път може да генерира FRB-сигнал", отбелязва Рави. Астрономите откриват за първи път съществуването на FRB - сигналите през 2007 година. Последното подобно разпръскване е регистрирано от учените на 27 юни./blitz.bg/

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар