Учени бият тревога: 30-метрово цунами ще удави Великобритания

21 ноември 2019 10:17   4708 прочита


30-метрово цунами може да удари Великобритания. За това предупреждават учени, анализирали подробно историята на страната. Британските острови са смятани за сеизмично неактивни, но експерти от геологичната служба BGS са на обратното мнение.

Сегашната територия на страната в миналото е била засегната от стихии. Едно от цунамитата е било причинено от свлачището Сторега, възникнало край бреговете на Норвегия.

В резултат на това се образуваха 30-метрови вълни. Това се е случило преди 8 хиляди години. Тогава подводната територия, чиято площ надвишавала тази на Шотландия, се е откъснала в района на Норвегия и се е насочила надолу.

В началото учените са решили, че това е еднократен инцидент. По-късно обаче се оказало, че след него е имало още няколко. Има информация за цунами, възникнало преди 5000 години и преди 1500 години.

Причините, за съжаление, са неизвестни. Експертите прогнозират ново цунами. За съжаление, никой не може да каже със сигурност кога приблизително ще се случи това и какво ще провокира мегавълната./Blitz.bg/


Още за: цунами   учени   история   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар