Убито, докато моли за помощ по телефона: Намериха тялото на момиченце в Газа 

11 февруари 2024 07:13   11806 прочита


 

Шестгодишно момиченце, изчезнало в Газа миналия месец, е намерено мъртво, заедно с няколко негови роднини и двама парамедици, опитали се да го спасят. 

Малката Хинд Раджаб е бягала от града с леля си, чичо си и тримата си братовчеди, когато колата, в която пътували, била обградена от израелските танкове и попаднала под обстрел. 


Аудиозаписи на разговори между Хинд и операторите за спешни повиквания показват, че тя е единствената останала жива в колата. Криейки се от израелските сили сред телата на своите роднини, момиченцето е молело за помощ по телефона, когато линията е била прекъсната от звука от нови стрелби, пише BBC. 

Парамедици от Палестинскя червен полумесец са успели да достигнат до района, който преди това беше затворен като зона на активни бойни действия. Те са открили черния автомобил, в който Хинд пътувала - предното му стъкло и таблото били разбити на парчета, дупките от куршуми били разпръснати. Вътре е намерено и тялото на 6-годишното дете. 

На метри е имало останки от друг напълно изгорял автомобил. Според Червения полумесец казва това е именно линейката, изпратена да помогне на Хинд. Екипът в нея е убит при бомбардировки от израелските сили. 

Организацията обвини Израел, че умишлено е атакувал линейката, веднага щом тя е пристигнала на мястото на инцидента на 29 януари. 

„Израелската окупация умишлено се насочи към екипа на Червения полумесец, въпреки че получи предварителна координация, за да позволи на линейката да пристигне на мястото, за да спаси детето“, се казва в съобщението. 

Оттам посочиха също, че са били необходими няколко часа, за да се координира достъпът с израелската армия, за да се изпратят парамедици до малката Хинд. 

Майката на детето настоява някой да понесе отговорност за случилото се. 

„За всеки човек, който е чул гласа ми и умолителния глас на дъщеря ми, но не я е спасил, ще ги разпитам пред Бог в деня на Страшния съд. Нетаняху, Байдън и всички онези, които сътрудничиха срещу нас, срещу Газа и нейния народ, моля се срещу тях от дълбините на сърцето си. Колко още майки чакате да изпитат тази болка? Колко още деца искате да бъдат убити“, каза майката на Хинд Висам. 

В болницата, където чакаше новини за дъщеря си, Висам, все още държи малката розова чанта, която пазеше за нея. Вътре е тетрадка, в която Хинд е упражнявала почерка си. 

Би Би Си е поискала от израелската армия подробности относно нейните операции в района този ден, както и за изчезването на Хинд и линейката, изпратена да я вземе. Оттам отговориха, че проверяват случая. 

Правилата на войната гласят, че медицинският персонал трябва да бъде защитен и да не се атакува в конфликт, а на ранените хора трябва да бъде оказана медицинската помощ, от която се нуждаят - в най-пълната практическа степен и с възможно най-малко забавяне. 

Междувременно Бенямин Нетаняху поиска от военните да изготвят план за евакуация на цивилните от района на Рафа. Израел се готви за офанзива в южния град, който е последното убежище за палестинските бежанци. 


 
Според хуманитарни организации извеждането на всички от района на Рафа е невъзможно. Там се намират около милион и половина палестинци, които оцеляват при тежки условия. 

По-голямата част от тях вече са били разселване. 

Тел Авив твърди, че в града има четири батальона на „Хамас“, а Съединените щати предупредиха, че нахлуване без подходящо планиране ще бъде катастрофа. 
 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар