Три дни остават до най-вълшебната нощ в годината

10 август 2013 16:14   7056 прочита


Дъжд от звезди ще се изсипе от небето в нощта срещу 13-ти

Най-чаканата нощ за мечтатели и романтици е след само три дни.

Който вярва, че всяка видяна падаща звезда е едно сбъднато желание, моля, да не пропуска небето вечерта срещу 13-ти! Точно тогава се очаква да бъде пикът на звездопада – Персеиди, пише Сензация.инфо.

Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН съобщи за БТА, че будните имат рядката възможност близо 100 бели метеора на всеки шестдесет минути.

Персеидите през настоящата година се наблюдават от 17 юли до 24 август. Пикът на звездопада е прогнозиран за първата част на нощта между 12 и 13 август. Броят им ще намалява и ще изчезва до 24 август.

Популярните сред неспециалистите „падащи звезди” са метеори, които по никакъв начин нямат общо с истинските звезди. Те са остатъци от опашката на отдавна профучала комета през вътрешната част на Слънчевата система. Лъчите на най-голямата звезда в галактиката ни въздейства и от ядрото на кометата започват да се отделят пара, газ и прах.От тях се изграждат „опашките” , които отделят частици в продължение на десетилетия или дори векове. Източникът на Персеидите е кометата 109P Swift-Tuttle. Тя профучава през Слънчевата система на 130 г. Когато Земята обикаля Слънцето пресича облаците останали след кометите. Тогава на Синята планета човечеството наблюдава истински звездопад. В нощта срещу 13-ти след залеза на Луната (след 23 часа), Персеидите ще се виждат като на длан в малките населени места и сред природата. В градовете мръсотията и уличните лампи пречат да се види цялата красота на вълшебната гледка.


Още за: звезда   желание   вечер   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар