Този юни беше най-топлият в историята: Температурата на планетата се повишава с бързи темпове  

09 юли 2024 08:23   3805 прочита


 


Юни 2024 г. беше най-топлият юни в историята и беше 13-ият пореден месец с рекордни температури, според Европейската служба за климата Коперник. Миналият месец беше и 12-ият пореден месец, откакто светът е бил с 1, 5 градуса по Целзий по-топъл от прединдустриалната епоха. 

„Острото предупреждение е, че се доближаваме до тази много важна граница, определена от Парижкото споразумение“, каза в интервю Никола Жулиен, старши учен по климата в Коперник. „Глобалната температура продължава да се повишава. Забързано е. " 

Тази температурна граница от 1, 5 градуса по Целзий е важна, защото това е границата за затопляне, договорена от почти всички страни по света съгласно Парижкото споразумение за климата от 2015 г., въпреки че Жулиен и други метеоролози казаха, че прагът няма да бъде превишен, докато не настъпи дълго срок продължителност на продължителна топлина – дори 20 или 30 години. 


„Това е повече от статистическа странност и подчертава продължаващата промяна в нашия климат“, каза директорът на „Коперник“ Карло Буонтемпо в изявление. 

Дългата повече от година серия от рекордни горещини на Земята може скоро да приключи, но не и климатичният хаос, който дойде с нея, казват учени. 

АДСКИ ТЕМПЕРАТУРИ 

Средната глобална температура за юни 2024 г. е 16, 66 градуса по Целзий, което е с 0, 67 градуса по Целзий над 30-годишната средна стойност за месеца, според Copernicus. Той счупи рекорда за най-топъл юни, поставен година по-рано, с 0, 14 градуса по Целзий и е третият най-топъл месец в записите на Коперник от 1940 г., като беше по-топъл само от миналия юли и миналия август. 

Не че рекордите се чупят ежемесечно, но те са „счупени с много значителни маржове през последните 13 месеца“, каза Жулиен. 


"Колко лошо е това? " попита климатологът от Тексаския университет A&M Андрю Деслер, който не беше част от доклада. „За богатите и засега това е скъпо неудобство. “ За бедните това е страдание. В бъдеще количеството богатство, което трябва да имате, за да бъдете неудобство, ще нараства, докато повечето хора страдат. " 

Какво влияние имат високите температури върху глобалното време? Дори без да достигнем дългосрочния праг от 1, 5 градуса, „видяхме последиците от изменението на климата, тези екстремни климатични явления“, каза Жулиен – имайки предвид влошаващи се наводнения, бури, суши и горещи вълни. 

Юнските горещини допълнително удариха Югоизточна Европа, Турция, Източна Канада, западните Съединени щати и Мексико, Бразилия, Северен Сибир, Близкия изток, Северна Африка и Западна Антарктида, според Copernicus. Лекарите трябваше да лекуват хиляди жертви на топлинен удар в Пакистан миналия месец, когато температурите достигнаха 47 градуса по Целзий. 

Юни беше и 15-ият пореден месец, в който световните океани, повече от две трети от повърхността на Земята, счупиха топлинни рекорди, според данни на Коперник. 

ВЛОШИ ЛИ СЕ ЕЛ НИНО? 

По-голямата част от тази топлина е от дългосрочно затопляне от парникови газове, отделяни от изгарянето на въглища, нефт и природен газ, казват Жулиен и други метеоролози. Огромно количество топлинна енергия, уловена от предизвиканото от човека изменение на климата, отива директно в океана и на тези океани им отнема повече време, за да се затоплят и охлаждат. 

Естественият цикъл на Ел Ниньо и Ла Ниня, които са затоплянето и охлаждането на централната част на Тихия океан, които променят времето по света, също играе роля. Ел Ниньо има тенденция да повишава глобалните температурни рекорди, а силният Ел Ниньо, който се формира миналата година, приключи през юни. 

Друг фактор е, че въздухът над атлантическите канали за корабоплаване е по-чист поради разпоредбите за корабоплаване, които намаляват традиционните частици замърсени във въздуха, като сяра, които причиняват малко охлаждане, казват учените. Това леко прикрива много по-големия затоплящ ефект на парниковите газове. 

Този "маскиращ ефект е станал по-малък и временно ще увеличи скоростта на затопляне", която вече е причинена от парниковите газове, каза Тианле Юан, климатолог за НАСА и университета в Балтимор в университета в Мериленд, който ръководи проучването на ефектите от корабоплаването. регламенти. 

ЩЕ БЪДЕ ЛИ 2024 ПО-ГОРЕЩА ОТ 2023? 

Климатологът Zeke Hausfater, от технологичната компания Stripes и групата за мониторинг на климата Berkeley Earth, каза в публикация на X, че тъй като през всичките шест месеца на тази година се наблюдават рекордни горещини, „има около 95 процента шанс 2024 г. да надмине 2023 г. най-топлата година, откакто в средата на 1800 г. започнаха да се регистрират температурите на глобалната повърхност. " 

Коперник още не беше изчислил шансовете за това, каза Жулиен. 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар