Топ 5 на най-абсурдните съдебни решения

05 октомври 2014 12:15   7826 прочита


В историята има много абсурдни съдебни случаи, които свършват по още по-абсурден начин! Свикнали сме да се шегуваме с американците и техните понякога смешни съдебни пориви. Те са склонни да се съдят за какви ли не неща, някои от които наистина много нелепи. Кои са най-абсурдните съдебни дела, останали в историята като показни за нелеп случай, описва az-jenata.bg.„Разсипаното кафе“

През 1992 година, 79-годишна жена на име Стела Лийбек си купува кафе от Макдоналдс. Разлива го в скута си без да иска, след което страда от сериозни изгаряния от 3-та степен в продължение на месеци.

След като се възстановява, предявява претенция към заведението да й бъде платено обезщетение. От компанията обаче решават да я съдят, защото я обвиняват в шантаж.

В края на съдебния процес тя все пак получава обезщетение от 160 000 долара и то не защото е осъдила веригата, тъй като веригата обжалва първоначалното решение на съда в полза на ищцата, а защото двете страни стигат до компромисно решение и споразумение, което обезщетява възрастната американка.

Случаят дори вдъхновил учредяването на така наречените награди „Стела“ в името на възрастната жена, които подчертават особено скандални съдебни дела в историята. Възрастната дама настояла, че е трябвало върху чашата да има поставен етикет за внимание заради прекалено горещото кафе.

Днес действително има такива етикети.

„Обирджия в капан“

В Пенсилвания един човек на име Терънс Диксън обрал една къща, докато семейството било на почивка. Напускайки къщата се опитал да излезе през гаража, но механизмът на вратата се повредил и крадецът останал заключен в гаража на горките нищо неподозиращи хора в продължение на 8 дни.

Хранил се с каквото имало вътре, а то не било много – запаси от кола и кучешка храна. Веднага след като излязъл оттам, наглият крадец успял да осъди семейството за причиняване на тежко психическо страдание.

Жертвите на обира трябвало да платят на крадеца обезщетение от 500 000 долара. Нямаме думи!


„Знаменито подобие“

Един човек на име Алън Хекард се опитал да осъди баскетболната звезда Майкъл Джордан заради това, че звездата приличала твърде много на него. Ищецът твърдял, че търпи тежка емоционална травма в продължение на 15 години заради Джордън, който упорито продължавал да прилича на него.

В последствие Хекард се отказал от иска си, който възлизал на 832 млн. щатски долара. Делото било прекратено.

„Невярна прогноза за времето“

В Израел една жена съдила телевизионен канал и неговия синоптик, защото прогнозирал по официалната медия, че времето ще бъде слънчево, но през деня не спряло да вали. Жената с ярост съобщила в съда, че е излязла от дома си, облечена в скъп костюм, неподготвена за дъжда и не само съсипала костюма си, но се разболяла тежко от грип.

Жената се оплакала още, че й се наложило да похарчи цели 38 долара за лекарства! Трагедия бихме казали!

Ищцата успяла да осъди телевизионния канал да й бъдат заплатени 1000 долара като компенсация за неудобството.

„Горкият затворник“

През 1995 година затворникът Робърт Блек решава да съди държавата, защото не е уважила желанието му да бъде преместен от затвора в психиатрична институция. Той твърдял, че правителството нарушава неговите религиозни и морални права като го арестува заради пиянство и нарушаване на реда.

Искът на нахалния господин възлизал на скромните 5 млн. долара. Делото, разбира се, било прекратено поради несъстоятелност на иска, но съдията все пак поздравил ищеца за гениалната му идея./ Блиц/


Още за: случаи   начин   американци   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар