Ќовините на югозападна Ѕългари€
ƒомашен мехлем разрушава шиповете «авръщането! ∆енствени обувки с котешки ток хит на 2018  Ќа първи €нуари църквата отбел€зва ќбрезание √осподне и се почита паметта на —вети ¬асилий ¬елики
   –егистрац舫абравена парола

“ой има необичайно детство без електричество, но сега е шеф на известна компани€ за 5 милиарда долара


27 юни 2018 11:06   2758 прочитаƒа живееш в комуна в  анада през първите пет години от живота си заради това, че баща ти е изб€гал от —јў, за да не служи по време на войната във ¬иетнам. ¬ горската хижа, в ко€то живееш с родителите си, да н€ма достъп нито до течаща вода, нито до електричество. ≈два ли човек може да си представи нещо подобно, когато става дума за детството на едно от големите имена в —илициевата долина. “очно такива обаче са първите години на —тюърт Ѕътърфийлд - съосновател€т на технологичните компании Flickr и Slack.

Ѕътърфийлд признава, че родителите му определено са били хипита. “ова се потвърждава не само от това, че баща му емигрира, за да избегне войната, но и от името, което родителите дават на сина си - след раждането си —тюърт първоначално е кръстен с не особено подход€щото име за мъж ƒарма. »де€та на семейство Ѕътърфийлд да живе€т сред природата обаче се оказва трудна за реализиране. Ќужна е много работа, за да може човек да се справ€ сам в природата. ¬ крайна сметка семейството, заедно с малки€ ƒарма/—тюърт, се премества в град ¬иктори€, столица на канадската провинци€ Ѕританска  олумби€. »менно там момчето, по това време седемгодишно, вижда първи€ си компютър.

—трастта в него бързо се разпалва и той започва да се учи да програмира на новата машина. ѕрехвърл€ме се в наши дни, когато богатството на вече 46-годишни€т —тюърт Ѕътърфийлд се оцен€ва на над 1 милиард долара. “ой е основател както на сайта за сподел€не на снимки Flicker, така и на услугата за обмен на съобщени€ в бизнеса Slack. Ќо въпреки успехите (и парите си) се старае да живее пестеливо, веро€тно заради необичайното си детство. ќб€сн€ва, че чувства вина, когато тр€бва да похарчи повече пари. —поред него това е нещо странно за един канадец. Ќе е странно обаче, че отдава успеха си и на късмет. –азказва, че седемгодишното му јз е било омагьосано от първата вълна персонални компютри.

ѕървата машина, с ко€то е работил, е била Apple II, а умени€та си по програмиране е развил благодарение на специализирани списани€. » едно отклонение: когато е на 12 години промен€ една несправедливост, смен€йки името си от ƒарма на —тюърт. ѕо това време вече знае как да създава н€кои по-простички компютърни игри. Ќо идва пубертетът и интересите на Ѕътърфийлд се обръщат на 180 градуса. “ой се отказва от компютрите и решава, че ще следва философи€ в ”ниверситета във ¬иктори€.

“ам завършва и магистърската си степен в тази област. “ова обаче не е само временно увлечение - през 1997-а Ѕътърфийлд има намерение да се опита да стане професор по философи€, но тогава започва истински€т бум на интернет. ’ората, които зна€т как да създават интернет сайтове, поемат към —ан ‘ранциско.

—ами€т Ѕътърфийлд има н€колко при€тели, за които си спомн€, че са изкарвали два и дори три пъти повече пари от това, което печели един професор. –аботата е нова и вълнуваща, поради което —тюърт се отказва от академичната кариера и събужда задр€малата си любов към компютрите. ¬ продължение на н€колко години работи като уеб дизайнер.

ѕрез 2002 г. пуска сво€ собствена онлайн игра, разработена от него и тогавашната му съпруга  атерина ‘ейк. »грата носи името Game Neverending и се оказва неуспех. ‘инансите на двойката заплашително намал€ват и те търс€т друг начин да спечел€т пари. “ака се по€в€ва иде€та за Flickr - платформа за сподел€не на снимки, ко€то усп€ват да създадат за едва три месеца. ѕо това време на пазара навлизат първите телефони с камера, а все повече домакинства се сдобиват с интернет достъп. » както сами€т Ѕътърфийлд казва: "Ќещата се развиха много бързо".

Flickr е пуснат през 2004-а и е един от първите уебсайтове, които позвол€ват на хората да качват, сподел€т и коментират снимки. ≈два година по-късно двойката продава фирмата на интернет гиганта Yahoo за 25 милиона долара. ѕо-късно Ѕътърфийлд определ€ това като грешно решение, защото ако б€ха изчакали повече време, сделката щеше да е за много повече пари. Ќо милионите не секват желанието му да създава. “ака Ѕътърфийлд се заема с нови€ си гол€м проект - Slack. √одината е 2009. “ой и н€колко негови партньори създават нова онлайн игра, ко€то също се оказва провал.

ƒокато работ€т по не€, те разработват и система за вътрешна комуникаци€, към ко€то скоро се привързват. Ќе й обръщат много внимание, защото реално € използват само за работа. Ќ€колко години по-късно решават, че е възможно и други хора да € харесат. —истемата им става основата на Slack - услуга, ко€то днес се използва от над 8 милиона потребители дневно. “ри милиона от т€х плащат за допълнителните й възможности. Slack позвол€ва на служителите на дадена компани€ да комуникират едни с други посредством различни чат групи. »нтересът към не€ расте посто€нно - сред големите компании, които € използват, са IBM, Samsung и 21st Century Fox.

Slack бързо се превръща хит, а благодарение на интереса на инвеститори, услугата вече се оцен€ва на 5,1 милиарда долара. –€дкост е предприемач да създаде успешен продукт от останките на провален такъв. ќще по-р€дко се случва н€кой да го направи два пъти. —тюърт Ѕътърфийлд обаче усп€ва и едва ли успехът му се дължи само на късмет. –ол€ има и посто€нното търсене на начин да се създаде ред в хаоса - това, което Flickr и Slack прав€т по свой собствен начин. Slack вече се сблъсква с конкуренци€. Microsoft предлага сходна услуга с офис пакета си, същото прави и стартъпът Zoom.

Ѕорбата с други приложени€ за вътрешно фирмена комуникаци€ обаче ще е стимул за създателите на Slack да продължат да развиват услугата. ј Ѕътърфийлд, изглежда, ще продължи да е част от този процес. «а разлика от случа€ с Flickr, той н€ма намерение да напуска новата компани€, на ко€то е и изпълнителен директор. —поред сами€ Ѕътърфийлд много неща е тр€бвало да се наред€т по правилни€ начин за този успех, а "той не е толкова умен, че да успее да го направи отново". ј точно сега е моментът детето на хипари да види колко далеч ще успее да стигне с втори€ си технологичен успех.

blitz.bg

ќще за: компани€  програмиране  основател ќще от: Ћюбопитно

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.