Той е един от най-младите милиардери в света

04 август 2016 17:20   3570 прочита


Границата от 1 млрд. долара е премината след ръст в цената на акциите на социалната мрежа

Четири години, след като в сделка, оценена на малко над 1 млрд. долара, Facebook придобива Instagram, съоснователят и главен изпълнителен директор на приложението Кевин Систром вече е в списъка на сп. Forbes на най-богатите хора в света. Границата от 1 млрд. долара е премината след ръст в цената на акциите на социалната мрежа.

Преди около 4 години Систром продава приложението си Instagram, разполагащо с 30 млн. потребители и почти без приходи, на Facebook. Основано през 2010 г., приложението има само 13 служители, но въпреки това получава 300 млн. долара в кеш и 23 млн. акции от Facebook. Делът на Систром в Instagram по това време е 40%, според който Forbes изчислява състоянието му на 400 млн. долара, пише profit.bg.

Оценката е направена през септември 2012 г., или няколко месеца след листването на Facebook на фондовата борса, когато цената е паднала близо до минимума си от 18 долара за брой. Именно този спад оценява сделката през септември на едва 715 млн. долара спрямо малко над 1 млрд. долара при листването на Facebook на борсата (при цена от 38 долара за брой).

Това намалява състоянието на Систром до 280 млн. долара, но въпреки това той попада в класацията на Forbes за евентуалните бъдещи милиардери. Състоянието на 19-годишната Александра Андресен се оценява на 1.2 млрд. долара В следващите години Систром влиза и в Управителния съвет на друга голяма корпорация - WalMart, откъдето също притежава малък дял. Голяма част от състоянието му обаче идва от повишението на книжата на Facebook в последните 4 години, добавили над 500% към стойността си. Днес състоянието на Систром вече се оценява на 1.1 млрд. долара. Да, може би богатството му можеше и да е по-голямо, а мястото му в класацията с деветте нули би било по-напред, ако бе поел по друг път. Да припомним, че през 2005 г.

Марк Закърбърг моли Систром да разработи приложение за снимки, което да е част от социалната мрежа. Систром отказва предложената му работа, която върви ръка за ръка с опции за милиони долари под формата на акции от Facebook. Вместо това той предпочита да започне работа в кафене, където дори обслужва Закърбърг като клиент, след което започва работа в Google. Малко по-късно той напуска и основава приложението Burbn, което впоследствие се превръща в Instagram.

Днес Instagram вече се ползва от над 500 млн. души по света, а материал на Forbes казва за него, че е следващият бизнес за 50 млрд. долара на Facebook. Защо ли? Защото това са почти колкото потребителите на Twitter, Snapchat и Pinterest, взети заедно. Оценката идва от прогноза на eMarketer, че приложението ще генерира 1.5 млрд. долара приходи през настоящата година, които ще достигнат 5 млрд. долара през 2018 г./Blitz

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар