TikTok ще прави база за 500 млн. долара в Ирландия

06 август 2020 12:37   2321 прочита


TikTok събира широк спектър от информация за своите потребители

TikTok заяви, че планира да изгради център за данни вна стойност 500 милиона долара в Ирландия, съобщи Би Би Си.

Базата ще съхранява видеоклипове, съобщения и други данни, генерирани от европейски потребители от приложението за споделяне на видеоклипове в къса форма. Досега всички записи на неговите потребители се съхраняват в САЩ, като резервно копие се съхранява в Сингапур. Съобщението идва в момент, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще забрани приложението в САЩ на основание, че това, че е китайска собственост, го превръща в риск за националната сигурност.

Базираната в Пекин компания майка Bytedance отрича обвинението. Въпреки това, тя е в преговори за продажба на своите операции в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия на Microsoft. Подобно на много приложения за социални медии, TikTok събира широк спектър от информация за своите потребители. Данните се събират за насочване на реклами и помагат за приспособяването на мощен алгоритъм.

Критиците обаче твърдят, че китайската компартия би могла да поиска достъп до този масив от данни съгласно своя Закон за националното разузнаване. Докато китайската версия на приложението, Douyin, съхранява своите записи в континентален Китай, TikTok казва, че съхранява всички свои потребителски данни разделени и не дава достъп на китайското правителство.

Предвид последните действия на администрацията на Тръмп, съществуващата компания е малко вероятно да продължи да съхранява информацията в САЩ. От фирмата обаче заявиха, че решението за създаване на европейски център е нещо, за което се мисли "от доста време".

"Това е значителна инвестиция", заяви Тео Бертрам, директор на публичната политика на приложението за Европа, пред Би Би Си. "Това е символ на нашия дългосрочен ангажимент към Европа и мисля, че това е важно послание за нашите потребители и нашите създатели в този момент." Фирмата заяви, че трябва да създаде стотици нови работни места, когато влезе в експлоатация на неразкрито място между 18 и 24 месеца./БГНЕС, kanal3.bg


Още за: tik tok   милиони   Ирландия   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар