Теч на милиони телефони от Facebook. Дали сте сред тях? Eто как да проверите!

08 април 2021 00:56   2706 прочита


Все повече информация излиза за поредния голям пробив в сигурността на социалната мрежа Facebook. Преди дни със свободен достъп бяха пуснати данни на 533 млн. потребители от 105 държави. Сред тях има 432 473 българи.

Хакери са използвали откритата през 2019 г. уязвимост в една от функционалностите на социалната мрежа, която позволяваше импортиране на данни от телефонния указател.

В резултат са генерирани масиви, в които за всеки потребител има данни за телефон за връзка, имейл, работно място, лични взаимоотношения и др. Те са свързани с уникалния идентификационен номер, който е публичен.

Първоначално информацията беше достъпна срещу заплащане, но сега вече циркулира свободно.

Според експерти по киберсигурност като Трой Хънт от сайта haveibeenpwned.com тези данни могат да се използват за SMS спам, но и за таргетирани атаки - много лесно непознат може да разбере идентификационния номер на профила ви и чрез него да стигне до изтеклия в мрежата телефонен номер.

Именно на сайта на Хънт можете да проверите дали и вие сте засегнати от теча на данни - необходимо е да напишете телефона си във формат 359888112233.

От екипа на сайта подчертават, че не пазят логове на търсенията в инструмента им. И в двата случая, ако има съвпадение е повече от препоръчително да смените паролата си и да включите верификация на всяко влизане с SMS. Освен това бъдете нащрек при обаждания от непознати номера - особено пък от чужбина./glasnews.bg


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар