Тази необикновена сграда изникна насред тундрата

14 декември 2019 12:49   3675 прочита


Ако погледнете от височина - усещането е, че база на извънземни се е появила сред непроницаемата тундра в Якутия. В такива диви места дървените колиби на ловците хармонично биха се вписали в околността, най-много малки сгради на селище от градски тип. Но тук има съвсем различна форма на строителство. Тази странно изглеждаща сграда прилича на Пентагона, но има не пет, а шест страни.


Необичайната сграда, може да се каже, също е построена за „ловци“ -  но в случая за „ловци на диаманти“. Територията на района на Анабар е богата на диаманти. Находището Ебелях е едно от най-богатите в Русия, а също така и едно от най-големите в света. Добивът на диаманти се провежда тук по открит начин.

До мината "Маят", където се намира сградата с необичайна форма, първо се достига със самолет от Якутск до Саскилах (това е центърът на района на Анабар), след това половин час полет с хеликоптер, ако има лед на реката.

Около тундрата има на стотици километри пустош, още по-изненадващо, че тук е построена модерна сграда. Селището Ебелях Гусини (кръстено на река Ебелях) впечатлява със своята форма и инфраструктура. Тук могат да живеят 500-600 души. Има столова, културен център, в който се доставят вестници, спортни зали и фитнес зали, баня и офис помещения. Създадени са всички условия за живот: душове, перални машини. Има сателитен интернет. А за да може дизеловата електроцентрала да работи безпроблемно, хиляди тонове мазут се внасят предварително.

И въпреки това, въпреки удобните условия за работниците на смени, това място не може да се нарече рай. Зимните температури са до - 60 С, понякога дори оборудването не може да издържи. И ако освен това има вятър, тогава можете да си представите колко трудно трябва да работят хората. Също така, не всеки може да издържи четири месеца на смени, въпреки че заплатата е висока./blitz.pochiva.bg/


Още за: сграда   месеци   заплата   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар