СЗО бие аларма за страшна смърт на милиони хора от неизвестна болест

13 март 2018 09:04   6027 прочита


Милиони хора са изложени на риск да станат жертви на нова глобална епидемия. Причина за избухването ѝ ще бъде все още неизвестна инфекция, наречена X-болест. Това се съобщава от Science Alert във връзка с доклада на Световната здравна организация.

Трябва да се отбележи, че болестта може да бъде толкова смъртоносна, колкото и испанският грип, който бушуваше в началото на миналия век и отне живота на десетки милиони хора. Учените смятат, че е необходимо предварително да се подготвят мерки за бърз отговор.

Болестта Х е включена в списъка на епидемиите, съставен от лекари, които могат да обхванат целия свят. В допълнение към опасните вируси са Lassa, Ебола, Marburg, болестта на Zick, респираторни и остри респираторни инфекции в Близкия изток.

Испански грип е названието на световната пандемия от грип (инфлуенца), обхванала целия свят през 1918 г. Пандемията продължава от януари 1918 г. до декември 1920 г., достигайки разпространение дори до Арктика и отдалечените островни групи в Тихия океан. Данните за смъртността варират в доста широки граници, от 50 до 130 милиона жертви, но дори отчитайки по-малкото число, испанският грип се явява едно от най-смъртоносните природни бедствия в човешката история. При тогавашното население на Земята от 1,86 милиарда души, между 3% и 5% загиват, 500 милиона (27%) са заразените.

В историческите и епидемиологичните данни няма яснота относно географския произход на пандемията. За разлика от повечето грипни епидемии, които засягат предимно малолетни и по-възрастни хора в недобро здравословно състояние, при испанския грип голяма част от заразените са млади зрели хора в отлично здраве. Бедствието оказва влияние на значителното покачване на случаите на летаргичен енцефалит през 1920-те години.

След изследване на тъкан взета от замразени жертви се стига до заключение, че вирусът е убивал посредством предизвикване на т.нар. цитокинна буря (свръх-реакция на имунната система). Това обяснява как реакцията на силните имунни системи фактически е опустошавала тялото на заразения./Zdrave.to.


Още за: СЗО   болест   доклад   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар