След петрола модната индустрия е най-големият замърсител

31 август 2019 10:14   4284 прочита


Малцина си дават сметка за негативната роля на модния бизнес за замърсяването на околната среда. Модната индустрия е на второ място след петрола, като отпечатък върху природата. За производството на текстил се използват близо 8 хиляди химикали и количествата вредни емисии са огромни. Това коментира проф. д.н. Любомир Стойков, председател на Академията за мода.

"Една красива и необходима индустрия като модата е и страшен бич за човечеството и заплаха за оцеляването му. Модата може да се приеме за базова ценност на съществуването ни", каза гостът.

Този Пакт за опазване на природата не е първият опит за обединение в името на една отговорна и социална кауза. Преди време един белгийски дизайнер - Мартин Маржиела, използва стари войнишки чорапи, които бяха разплетени и преждата им рециклирана отново във вид на пуловери. В България Мария Мичева първа удари камбаната, че трябва облеклата да са от чисти суровини и производството им да не замърсява природата. Аксел Харди открай време използва естествени багрила за своите дрехи – тя въведе и понятието „вегански кашмир“, заяви Стойков.

Тук прекрасна тенденция също е екокожата в модния бранш, чийто символ е Стела Маккартни, посочи той. "Николай Божилов създаде колекция от рециклирани материи като хастари и други от фабрики за текстил, Мария Дойчинов предизвика изумление със своя колекция, направена от еърбеци на катастрофирали коли, събрани от автоморги." каза още Стойков.

Тази година дипломното ревю на студенти-бакалаври по мода от НХА беше под мото „Да спасим бъдещето“, така че има и обща нагласа по този въпрос. Adidas произвеждат обувки от т.нар. „океанска пластмаса“, или H&M, които смятат до 2030 г. 100% от производството им да бъде от рециклирани материали. Изработват се и дрехи от парашути, обясни експертът.

"Зад всичко това стои свръхконсумацията и свръхпроизводството на модни стоки. Миналата година Burberry унищожи нови и непродадени стоки за 40 млн. долара", каза професорът.

Ако политици и знаменитости се появяват няколко пъти с една и съща дреха, а не с различни, в това няма нищо лошо. Вивиан Уестууд апелира към това, да си носим старите дрехи и да не изпадаме в патологична крайност за нови и нови неща, допълни той

При естествената кожа нещата са нееднозначни – от една страна против унищожаването на огромен брой животинчета заради кожите им, от друга страна има и кожа, която не е от редки животни и те не са били убити единствено заради нея, заключи проф. Стойков. /investor.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар