Скакалец-киборг открива терористи  

20 февруари 2020 06:56   2247 прочита


 Терористите, използващи бомби, сега ще трябва да се пазят от нови биологични роботи, създадени в лабораториите на Университета във Вашингтон, използвайки скакалци. Според предварителни проучвания, публикувани на BioRxiv с отворен код, насекомите са били използвани за откриване на газове, отделяни от вещества като амониев нитрат, които са особено популярни в съвременните терористични групи. 

Проектът за сапьори насекоми е финансиран от ВМС на САЩ. Своеобразният детектор за бомба е получен чрез имплантиране на електроди в мозъка на насекомите. Учените казват, че ефектът от откриването на експлозиви се увеличава при използване на няколко (до седем) киборга. Военните отпуснаха 750 хил. долара за развитието на обещаващата технология. 

Изследователите са използвали специален вид американски скакалец, който е по-издръжлив и може да пренася по-тежки товари. След въвеждането на електроните подобрения насекомото реагира ефективно на експлозиви в продължение на 7 часа, след което възприятието му се притъпява. Учените планират да увеличат времето на „работа“ на биомеханизма чрез редовно специално хранене и подобряване на техниката на имплантиране на електроди. 

Прави впечатление, че скакалците се придвижват до мястото, където може да е заложена бомбата с помощта на миниатюрни колесни роботи, а процесът на откриване на миризми отнема не повече от 500 милисекунди. Според разработчиците използването на хибрид от електроника и скакалци е много по-евтино от създаването на напълно роботизирано устройство. / fakti. bg 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар