Сензация! Възможно е да има втора земя близо до нас

14 август 2016 09:43   3840 прочита


Безименна засега планета е подобна на нашата и обикаля Проксима Центавър

Проксима Центавър е най-близката звезда до нас след Слънцето. Проксима е само на 4,24 светлинни години от Земята и е червено джудже. SPIEGEL съобщи, че астрофизиците са открили, че тази съседна звезда е обикаляна от неизвестна досега планета.

Предполага се, че тази безименна засега планета е подобна на Земята и обикаля Проксима Центавър на толкова изгодно разстояние, че е възможно на повърхността й да има течаща вода. Това се смята за основна предпоставка за възникване на живот.

Никога досега учените не са откривали възможна втора земя, която да се намира толкова близо до нас. В края на август Европейската Южна Обсерватория (Eso) ще оповести сензационното откритие.

Използван е огледален телескоп, опериран от Eso в планината Ла Сила, в чилийската пустиня Атакама.

Намирането на толкова мъничко небесно тяло беше трудна работа, потвърдил участващ в откритието астрофизик пред SPIEGEL. Работихме на границата на възможното.

При предишни наблюдения имало само слаби предпоставки за наличието на малка планета, която обикаля Проксима Центавър. Поне такива са предишните съобщения на Eso, свързани с този проект.

Източник: Руски дневник

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар