САЩ с първа смъртна присъда на жена от 70 години  

18 октомври 2020 07:22   2940 прочита


 САЩ ще изпълнят първата смъртна присъда на жена от 70 годининасам, предаде BBC. Датата, на която Лиза Монгтомъри ще бъде екзекутирана, вече е ясна - 8 декември, а мястото - щата Индиана. 

През 2004 година в щата Мисури тя убива бременна в 8-ия месец жена и разрязва корема ѝ, за да вземе бебето. По чудо, детето оцелява и днес е на 16 години. 

Двете жени се запознават същата година, като Монтгомъри заявява желанието си да купи кученце, с развъждането на каквито се е занимавала убитата. 

Поканата на бременната за гостуване в дома ѝ завършва с жестокото убийство. 

Монтгомъри представяла чуждото дете като свое, но е разкрита. 

Става ясно, че Монтгомъри е била насилвана от родителите си като дете и от съпруга си. Това е доводът, който използва защитата, за да я отърве от смъртната присъда. 

През 2007 година, тя е осъдена на смърт. Генералният прокурор на САЩ Уилям Бар заяви, че престъплението е "особено отвратителни убийства".Миналата година администрацията на президента Доналд Тръмп заяви, че ще възобнови федералните екзекуции. През юли вече бяха извършени екзекуции. 

Последната жена, екзекутирана от правителството на САЩ, е Бони Хийди, която почина в газова камера в Мисури през 1953 година. 

Повечето престъпления се разглеждат от съдилищата съгласно щатските закони, но федералните съдилища разглеждат някои от най-тежките престъпления, включително терористични атаки и престъпления от омраза. 

Само няколко американски щата, главно в консервативната южна част, все още активно извършват екзекуции. През 2019 г. са екзекутирани 22 души. Нюз бг 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар