Румънско издание гръмна! Руските тайни служби готвят преврат в България 

12 септември 2020 15:40   1 коментар   5600 прочита


 
Един от най-големите румънски всекидневници „Romania Libera“ излиза на първата страница с обширен материал за руска атака срещу България, за която е използван президентът Румен Радев. 

Авторът на статията Адриана Константинеску излиза със заглавие: „Русия засилва атаките срещу Европа. На прицел сега е България“. 

В анализа е направен обзор на действията на Кремъл срещу големите европейски страни – Германия, Испания, Франция, Великобритания, отделно внимание е отделено на атаките срещу България. 

„В Испания има разследване за руска намеса в Каталуния. Австрия постоянно е нащрек с шпионажа. Франция беше замразила 4 години външнополитическите си отношения. Наскоро излезе безпрецедентен доклад във Великобритания, че Москва е забъркана в референдума за независимост на Шотландия през 2014 г., а „Газпром“ постоянно подкопава Полша“, пише изданието. 

Според анализатори сега руските атаки започват да се насочват към други по-малки европейски страни, на които те трудно отстояват. 

„Кремъл си е взел на мушката от няколко години една балканска страна и член на ЕС – България. Москва и нейните тайни служби подбуждат протестите в страната, които продължават вече 2 месеца. Те са насочени срещу проевропейската и пронатовска дясна управляваща партия ГЕРБ. 

В подкрепа на хората по улиците се обяви Румен Радев, президент на лявата опозиционна БСП (бивша комунистическа партия), за чийто избор се смята, че е координиран между лидера на партията Корнелия Нинова и руския генерал Леонид Решетников“, пише „Romania Libera“. 

Според изданието Румен Радев и избягалият и обвинен български олигарх от Дубай Васил Божков са сред организаторите на протестите в момента в България. 


 
„Радев първоначално взима в екипа си други двама проруски възпитаници – бившите журналисти Елена Йончева и Иво Христов. През миналата година те стават евродепутати от българската левица, която е част от Партията на европейските социалисти (ПЕС). Още със стъпването си в длъжност, Елена Йончева се обявява против санкциите на ЕС срещу Русия. Самата тя е с руско потекло и обучение. Нейната майка Лариса е рускиня, а телевизионна журналистика завършва в Москва по комунистическо време. 

Според анализатори, Йончева изпълнява план на руските тайни служби за компрометиране на България, като се използват правораздавателните системи на ЕС. Прикривайки се под предлога за борба с корупцията, се цели да се отчужди България като тотално корумпирана и неизпълняваща европейските директиви. Така се слага клеймо, че е безправова държава с цел руските тайни служби да направят преврат и да поемат властта в страната“, настоява вестникът. 

Чрез „всенародни протести“ се цели да се свали законно избраното правителство на проевропейския и пронатовски премиер Бойко Борисов от дясната партия ГЕРБ, който управлява за трети път България. Целта на руските служби е страната да излезе от ЕС и НАТО, и да увеличи своето влияние. 

Затова български евродепутати планират да уведомят ръководствата на Европейската народна партия (ЕНП) и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за тази директива на руските тайни служби, които използват органите на правораздаване за политически цели. 

„Натискът от Москва към София е на ниво политика, икономика, култура и религия. Ако днес някой продължава да обслужва руските хибридни действия и атаки, той трябва да се конфронтира с факта, че от 1 лв. в джоба на българина, 80 стотинки идват от ЕС. Руското влияние е „новото нормално“ в Европа и само обединени можем да се противопоставим! „, завършва анализът си „Romania Libera“. 

1 коментар
13 Септември 2020 14:50 | 909
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Не го цитирайте повече този вестник, защото очевидно не са в час със ситуацията в България.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар