Роман Абрамович на 52 г. Как харчи парите си милиардерът?

29 октомври 2018 09:38   3651 прочита


Руският милиардер Роман Абрамович стана на 52 г. Той е сoбственик на лондонския футболен клуб Челси и е известен с умопомрачителната си колекция от яхти, луксозни коли, частни самолети и скъпи имоти по цял свят.

От Wall Street Journal преди време нарекоха колекцията му "Римската империя."

Състоянието на Абрамович, който преди време бе най-богатият човек в Русия, е огромно. Милиардерът е най-големият акционер в Евраз - вторият най-голям производител на стомана в Русия, притежава дял и в най-големия производител на никел в света Норилск Никел, според Bloomberg.

През 2008 г. състоянието на Абрамович достигна връх от 23.5 млрд. долара, според Forbes. Днес оценките за неговото състояние варират от 11.6 млрд. долара, до 14.1 млрд. долара.

Ето как Абрамович харчи парите си:

Милиардерът стана особено популярен във Великобритания, след като придоби футболния клуб Челси през 2003 г. Абрамович купи клуба преди 15 г. от дългогодишния председател Кен Бейтс за 233 млн. долара.

Той е запален почитател на спорта и присъстства на много от мачовете на Челси. През септември се появи информация, че Абрамович обмисля продажбата на клуба за 3.9 млрд. долара.

По-голямата част от състоянието на Абрамович идва от придобиването на активи след разпадането на Съветския съюз.

През 2003 г. той продаде 26-процентен дял от руския авиопревозвач Аерофлот, а след това продаде активите си в сферата на добива на алуминий за над 2 млрд. долара.

Абрамович е бил женен три пъти и има седем деца.

През 2017 г. той обяви раздялата си с последната си съпруга Дария Жукова, с която имат две деца.

Техният развод може да бъде един от най-скъпите в историята заради общия им бизнес в Русия, голямата колекция предмети на изкуството, имение в Ню Йорк и други общи активи.

Преди това Абрамович бе женен за Ирина Маландина в продължение на 16 години. Двамата имат четири дъщери и един син.

Когато двамата се женят през 1991 г., Абрамович все още не е толкова богат, но при раздялата им през 2007 г. състоянието му възлиза на 18.7 млрд. долара.

Въпреки че руските съдилища обикновено присъждат на съпругата половината състояние, натрупано през брака, Маландина приема 300 млн. долара, или 1.6% от състоянието на Абрамович.

Първият брак на Абрамович с Олга Лисова продължава три години - от 1987 до 1990 г.

В периода 2003 – 2008 г. Абрамович е губернатор на Чукотка, като през това време харчи 1.3 млрд. долара собствени пари за развитието на региона.

Абрамович има жилища по цял свят, в това число дом за 118.4 млн. долара в Kensington Palace Gardens в Лондон, наричана "Улицата на милиардерите."

През май тази година стана ясно, че Абрамович е получил израелско гражданство и ще се премести в Тел Авив, след като подновяването на визата му за Великобритания отне необичайно много време.

В последните години Абрамович плати 96 млн. долара за четири къщи в Ню Йорк, като планира да ги превърне в едно огромно имение. Той също така купи и друг имот през две пресечки от тях.

profit.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар