Риба с човешко лице и маймуна с голям нос, най-грозните животни в света

24 септември 2013 11:20   50323 прочита


Риба с лице на тъжно старче спечели безапелационно първото място в общественото допитване за най-грозно животно на планетата.

Своеобразният конкурс бе организиран от Дружеството за защита на грозните животни. С победата си пихтиестата и подобна на желе риба капка (blobfish) стана официален талисман на организацията, пише Би Би Си.

Дружеството започна конкурса, за да привлече вниманието към застрашените видове, които хората понякога избиват и заради отблъскващия им вид. Победителят бе обявен на тържествена церемония по време на Британския научен фестивал в Нюкасъл.

Сред конкурентите на последната права на конкурса бяха останали още дългоноса маймуна, нелетящ папагал, земноводно с регенериращи крайници и жаба с набръчкана кожа.

На церемонията биологът Саймън Уат подчерта: "Това са чудати и не по-малко прекрасни от останалите създания." Още през 1988 г. в свое предаване известният водещ сър Дейвид Атънбароу заяви, че традиционният подход към опазването на животните е силно егоистичен. "Хората имат склонност да се борят за опазването на милите и сладките животни като пандите, докато грозниците рядко се сдобиват със свои защитници", каза тогава той.

По време на сегашната кампания Саймън Уат работил с комедийни актьори и автори на скечове, които изработили специални послания за всеки един участник в конкурса. Клиповете били пуснати в ютюб. След това публиката била помолена да гласува. Рибата капка получила 10 000 гласа.

Странното същество обитава бреговете на Югоизточна Австралия и Тасмания на дълбочина между 600 и 1200 м, където атмосферното налягане е десетки пъти по-голямо от това на морското равнище. Тялото на рибата е подобно на желе и е съставено от малко по-гъста субстанция от водата, поради което тя няма проблеми да понася огромното натоварване.

Храни се с малки раци и планктон и често попада в мрежите на риболовните траулери, което силно намалява популацията , макар самата тя да не става за ядене. Достига дължина от около 30 см. Но най-едрите екземпляри могат да пораснат и до 70 см. Очите са големи и тъжни, има и нос, наподобяващ на човешкия, и именно това придава вид на старче. Не плува, а се движи по течението с широко отворена уста, очаквайки плячката да падне в устата.

Много интересен факт е, че рибата капка зорко пази потомството си. След като хвърли хайвера си, тя продължава да се навърта наоколо, за да го охранява. А след като малките рибки се появят, майката се заема с "възпитанието им". Намира им места, където да са в безопасност, макар че на дълбочината, на която живее, този животински вид на практика почти няма врагове.

Ето кои са и другите конкуренти на рибата в списъка на финалистите. Неин съперник е и единственият нелетящ папагал какапо. Тежката птица преди време обитавала остров, където нямало естествени хищници. В сегашния му дом в Нова Зеландия обаче живеят много бозайници, включително човекът, и това рязко намалява популацията на невероятно любопитния папагал. Според данни на Международния съюз за опазване на природата през 2012 г. в света е имало само 126 птици от този вид. Не е съвсем ясно по какъв критерий той е включен сред грозниците, защото е по-скоро симпатичен на вид.

Аксолотълът (Axolotl) пък е саламандър, който никога не пораства. Наричат го още мексиканска ходеща риба. Животното често се среща в митовете и легендите на ацтеките - вероятно заради странния си вид. Амфибията прекарва целия си живот под водата, за разлика от други саламандри, които развиват способност да дишат извън водата, когато достигнат зрелост. Важна особеност при него е, че той непрекъснато се намира в стадий на зародиш и крайниците му регенерират, когато бъдат откъснати. Животното е много интересно за науката заради естествената си устойчивост на остаряването и на туморите. По настоящем тези саламандри живеят само в няколко езера в Мексико, които вече са опасно замърсени.

Водната жаба от езерото Титикака е земноводно, което живее само във водите на този воден басейн в Андите. Белите дробове са слаборазвити, поради което диша основно с многобройните гънки по тялото си. Според някои изследователи жабите правят "лицеви опори" на дъното на езерото, за да раздвижат водата и да увеличат притока на кислород. Заради набръчканата кожа я наричат още и жаба скротум.

Дългоносата маймуна (Proboscis monkey), както подсказва името , има една основна особеност - прекалено дълъг нос. Всъщност само мъжките се кипрят с тази придобивка и макар да ги прави да изглеждат смешни, точно тя привлича самките.

Несъразмерният нос се дължи на начина на хранене на този примат, който харесва най-вече неузрели плодове, както и листа. Маймуната живее на остров Борнео. Когато животното е сърдито, то изглежда още по-нелепо, защото подобният му на краставица нос силно се зачервява. Седящият "глава на семейството" има вид на заклет пияница, още повече че и коремът му е доста издаден напред. Обикновено маймуните пробоскис живеят на групи от по 10-30 животни.

Д-р Карли Уотърман от Лондонското зоологическо дружество приветства кампанията, като посочва, че е много важно да се повишат познанията за по-малко харизматичните животински видове. "Голяма част от световното биоразнообразие е пренебрегнато", казва биологът пред Би Би Си. "Така че да се вее знамето за тези видове, е нещо много позитивно."

Източник: 24 часа


Още за: маймуна   риба   грозота   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар