Ресторантьори в стрес: Ако отворим и пак ни затворят – фалираме!

16 февруари 2021 13:40   9839 прочита


Ресторантите са в готовност да отворят от първи март.

Премиерът Бойко Борисов обяви преди два дни, че заведенията задължително ще отворят врати от началото на следващия месец.

А от бранша са категорични, че няма да понесат още едно затваряне. Много експерти пък смятат, че разхлабването на мерките е рисковано.

Ресторантьорите във Велико Търново вече са подготвят да отворят врати след дългата пауза. Повечето заведения в старата столица ще започнат работа, с известни затруднения.

"Трудностите ще бъдат в това каква част от персонала ще се върнат на работа. Смятам, че е даже малко късно, но влизаме в положението на управляващите, които се грижат за здравната система", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на БХРА – Велико Търново Петър Стефанов.

От бранша настояват, че са взели всички необходими противоепидемични мерки, но се надяват социалните мерки да продължат и след отварянето на заведенията, тъй като ще работят с намалено работно време и при намален капацитет.

"Мисля, че на 1 март, ако отворим, повече не бива да бъдем затваряни, защото наистина ще е край за много от колегите. Персоналът ще се насочи към други сектори, защото той вече не издържа", допълва Стефанов.

В същото време вирусологът проф. Радка Аргирова смята, че отварянето на заведенията може да се окаже нож с две остриета.

"Това е най-важното в нашия живот - баровете да са отворени и ресторантите да са отворени. Според мен е риск, затова до колко е риск мога да кажа, когато наближи тази дата. Ако се задържи тази тенденция, която е в момента и имаме известно леко намаляване, тогава това може да стане, само че в условия на намаляване и абсолютно спазване на разстоянията", пояснява тя.

Ако обаче съществуващата в момента тенденция се запази – отварянето на заведенията ще доведе до повече проблеми, смята проф. Аргирова. В същото време изчисленията на математиците сочат, че към  момента има бавен, но постоянен ръст на новозаразените.

Според експертите единствено и само ваксинацията може да доведе до изход от пандемията.

Проф. Аргирова твърди, че имунизацията ще успее да изведе светът от кризата в близките 6 месеца. За  страната ни обаче прогнозата й е песимистична. За нея у нас няма ясна отчетност за контрола над  пандемията.

"Какво е извършил щабът, освен да съобщава данни и цифри.Защо и каква е целта на всички затваряния и отваряния? Какво следва от тук нататък?", попита тя.

А проблем пред обществото могат да се окажат и новите мутации на К –19. Британският вирус вече е факт и у нас, а според експертите той е в пъти по-заразен от познатите до момента./Glas.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар