Рекорд на убийствата през 2021 г

09 декември 2023 14:56   3308 прочита


Осезателният скок на убийствата през 2021 г. може да се дължи отчасти на икономическите последици от свързаните с COVID ограничения, пише в доклада

Броят на умишлените убийства по света нарасна до рекордно високи стойности през 2021 г., отчасти поради стреса и натиска върху икономиката от блокирането поради COVID-19. Това се казва в доклад на ООН, предаде Ройтерс.

Около 458 000 души са били убити умишлено, което е повече от 400 000 до 450 000, регистрирани всяка година, откакто изследователите започнаха да събират данни през 2000 г., се казва в Глобалното изследване на убийствата на Службата на ООН за наркотици и престъпност (UNODC). Проучването отчита убийствата на едно лице от друго, които са били умишлени и незаконни. Ескалация на бандитското или политическото насилие в Еквадор, Мианма и други държави допринася за това, се казва в проучването.

Но последиците от локдауните, когато хората са затворени в продължение на дълги периоди от време, също са дали своето отражение.

Осезателният скок на убийствата през 2021 г. може да се дължи отчасти на икономическите последици от свързаните с COVID ограничения, пише в доклада.

Първоначално забраните, които се разпространиха в целия свят от 2020 г. може да са намалили броя на убийствата, тъй като потенциалните убийци до голяма степен остават изолирани и имат контакт само с хората в същото домакинство, се казва в проучването.

Но "в по-дългосрочен план негативните социални и икономически последици от затварянето в домове, които могат да включват повишен стрес и тревожност, безработица или загуба на доходи, може да се очаква да повлияят на тенденциите в броя на убийствата, като създадат среда на "напрежение", която подтиква хората да извършват престъпления", се казва в доклада.

В Колумбия през март 2020 г. бяха въведени строги мерки за локдаун, което доведе до рязък, но краткотраен спад на броя на убийствата, посочват изследователите. Това е последвано от рязък скок през 2021 г.

Като цяло държавите в Северна и Южна Америка продължават да имат най-висок процент на убийства сред петте глобални региона - повече от шест пъти повече от този в Европа, който е най-нисък.

През 2021 г. осем от десетте държави с най-висок процент на убийства са в Латинска Америка и Карибския басейн, се казва в доклада, посочвайки фактори като престъпните групи, които се борят за контрол над пазари, слабото върховенство на закона и социалното неравенство. Хондурас, Ямайка, Тринидад и Тобаго и Мексико са сред тези с най-висок брой убийства. Двете страни в топ 10 извън Латинска Америка и Карибския басейн са Мианмар и Южна Африка.

В Еквадор правителството обвини за рязкото увеличение на броя на убийствата наркобандите, които използват страната като транзитен пункт по пътя към САЩ и Европа.

В Мианма, след свалянето на избраното правителство на Аун Сан Су Чжи през февруари 2021 г., военната хунта срещна устойчива съпротива в провинцията от страна на милиции, съюзени с това правителство. В доклад на ООН от 2022 г. се посочва, че армията е извършила масови убийства и е действала срещу цивилни граждани.

Военните на Мианма заявиха, че са длъжни да гарантират мира и сигурност. Те отричат да са извършвани жестокости и обвиняват "терористите" за причиняването на безредици.

Проучването на Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC) за убийствата, което се публикува на всеки четири до пет години, анализира развитието до 2021 г., тъй като това е последната година с пълен набор от данни, информира БТА./факти.бг


Още за: убийства   година   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар