Рекорд! 29 бързи кредита изтеглени от един човек 

20 август 2022 07:18   3336 прочита


"Рекордът, който съм виждал, е 29 бързи кредита". Това каза финасовият експерт Иво Димитров по повод статистика на БНБ за ръст на лошите бързи кредити у нас. 

Той уточни, че в тази статистика се имат предвид кредити от небанкови финансови институции, от които бързите кредити са само една част. А за рекорда с 29-те кредита посочи, че става дума за "грандиозната" сума от 30 хиляди лева, което по думите му е един среден потребителски кредит. 

"Бързите кредити е хубаво и бързо да се връщат", посъветва Димитров и предупреди: "Практиката доказва, че след третия влизате в дългова спирала". 

Другият финансов експерт, който се включи в разговора, Тихомир Тошев, прогнозира за ръста на бързите кредити: "Аз очаквам, че наистина ще бъде тенденция, защото в период на такава висока инфлация и сериозен ръст на цените на горивата, енергията, храните, българите с най-ниски доходи са тези, които страдат най-много и те не могат да вържат семейния си бюджет от заплата до заплата. И те ще продължат да потребяват бързите кредити, а те са най-скъпите кредити на пазара”. 

Той посочи сивият сектор като причина за тях, защото хората, които не получават по документи парите, които взимат за труда си, не могат да се ползват от банковите кредити. "Трябва държавата да продължи за това да изсветлеят фирмите, които работят в сивия сектор и не осигуряват служителите си на редовни зпалати и ги тласкат към бързите кредити", категоричен е експертът пред Нова. 

За да сме сигурни, че ще можем да обслужваме кредитите си, Иво Димитров припомни правилото, че всички разходи не трябва да надхвърлят 50% от общия ни семеен доход. "За съжаление когато говорим за бързи кредити, никой не спазва това правило", коментира той. 

Тихомир Тошев беше още по-предпазлив - той предложи хората да изчисляват разходите си като 30% от своя доход, за да са сигурни, че няма да имат финансови проблеми. 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар