Разраства се секс скандалът, разтърсил целия свят 

25 януари 2021 11:32   4806 прочита


  
 
Скандалът със сексуално насилие, който разтърси не само спорта, но и целия свят, се разраства. Жертви на посегателство от високопоставени спортни ръководители се появиха и в друга държава. 

Страхотни новини получи гръцката звезда във ветроходството София Бекатору, която преди дни разкри, че като по-млада е била насилвана от член на местната федерация. Олимпийската шампионка говори за случая на онлайн конференция и разказа всичко за момента, който "белязал живота й", подчертавайки, че го прави, за да защити други момичета от подобна съдба. 

 

За радост на гъркинята думите й предизвикаха моментална реакция и тя беше привикана за разпит в местната прокуратура. Разговорът продължи три часа, а след него започна разследване срещу евентуалния извършител. 

"Престъплението е остаряло, но ще разследваме случая, заради други възможни жертви на подобен тип поведение", коментираха от прокуратурата. 

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу също прие Бекатору, за да поговорят и да изрази подкрепата си. 

В същото време скандалът прескочи границите на Гърция, тъй като обвинения на елитни спортисти се появиха и в Кипър. Местната федерация по спортна стрелба е получила пет оплаквания за сексуално насилие от високопоставени спортни ръководители. 

Началото е поставено от шампионката в стрелбата по чинийки Андри Елефтериу. Тя дори съобщила името на насилника на полицията още през 2018 г. Сега обаче разследването е подновено, след като в Гърция се заеха със случая на София Бекатору. 

Кипърският министър на правосъдието Емили Йолитис проведе среща с Елефтериу, за да обсъди случая, който преди три години не е довел до никакви последствия. Състезателката по стрелба е обяснила, че два пъти е била жертва на сексуално насилие – на Игрите на Британската общност в Мелбърн през 2006 г. и на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. 

Андри Елефтериу има два златни, един сребърен и един бронзов медали от три различни издания на Игрите на Британската общност. През 2018 г. с националния тим на Кипър печели бронз в отборната надпревара на световното първенство в Чангуон (Южна Корея). 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар