Радостин Чолаков – българският Стив Джобс 

28 юни 2022 06:36   1 коментар   6010 прочита


Както неведнъж сме споменавали, има много българи, които прославят страната ни на международно ниво. Доста от тях са познати на обществото ни, но има и много такива, които не са. Един от тях е Радостин Чолаков. 

Радо е скромно момче от Барутин – малко доспатско село. Той става известен с името „българския Стив Джобс“. Той получава признание за успешната си работа и от Google. Още на 12 години се радва на специалното внимание от гиганта заради създадените от него приложения за платформата Google Assistant. 

Причината за това е, че на тази невръстна възраст Радостин Чолаков направил мобилната игра RSG Chess и The Funny Jester. 

Очевидно запален по шаха, 2 години по-рано, на 10 одишна възраст, завършва първия си проект-приложение за игра на шах на мобилен телефон и именно с него привлича вниманието на гиганта. За да стимулират креативността на Радостин, от компанията му изпратили фирмена тениска, грамота, както и ваучери на стойност 2 400 долара с лимит до 200 щатски долара месечно, за да ги използва в платената платформа за иновации Google Cloud и да развие проектите си. 

Там той решава задачи, а в училище е пълен отличник. Три последователни години е първенец в националната олимпиада по математика в областния кръг. Голямата му страст обаче си остава програмирането. 

През 2018-та Радостин е сред 35 ученици на България, които станват членове на клуба „Отличниците на България“ и бяха наградени за постигнатите значими международни отличия в различни сфери на науката. Тогава младежът предизвика аплодисментите на аудиторията, след като без притеснение „започна преговори за работа“, като предложи на голям мобилен оператор да направи игра за него. 

Радостин от Барутин, вече учи в математическата гимназия в Пловдив „Акад. Кирил Попов“, макар че още на 12 г. получава покана да се обучава безплатно в най-престижното частно училище за програмиране у нас, което отказва, защото не обича да се чувства задължен. 

В началото на 2020 г. завършва работата си за мобилно приложение за Android Any- Goal. То представлява нещо като виртуален дневник с бележки. Мечтае да има своя компания за програмиране и е уверен, че ще успее, като взема пример от най-големите в бизнеса на програмирането, но има собствен стил и не копира никого. 


 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
28 Юни 2022 10:17 | ���. K������� ������
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

BRAVO!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар