Психолог изброи начините, по които да познаете дали сте във връзка с мъж-тиранин

06 декември 2023 00:15   3378 прочита


Тиранинът е човек, обсебен от жаждата за контрол и власт. За да не попаднете във връзка с такъв човек, е важно да разпознаете манипулатора навреме, в противен случай животът ви може да се превърне в кошмар. За това разказва пред Газета.ру психологът Екатерина Батаева, пише Факти.бг.

"Външно за една жена е трудно да разпознае тиранина. Той може да бъде успешен и привлекателен мъж. Във връзка с тиранин момичето се оказва в безнадеждна ситуация, в капан за мишки. Той постоянно я контролира, критикува, принуждава я да се отчита. Жената се чувства виновна, в нея се настаняват чувство за несигурност и тревога. Манипулацията е любим начин за постигане на желаното, незабелязано от другите. Тиранинът често въздейства върху слабостите, "играе" си с чувството за вина и срам" - обяснява експертът.

Разпознаването на тиранина може да бъде извършено по няколко признака.

"Мъжът иска да завладее изцяло графика ви. Той най-добре знае какво трябва да облечете, къде и с кого да отидете или да не отидете. Той следи в колко часа жената си тръгва от работа и кога се прибира. Той се обажда, пише съобщения, "тревожи се" за това как е стигнала дотам. Той се отнася към жената като контролиращ родител. Постепенно тези "грижи" прерастват в ограничения, забрани и наказания", казва психологът.

За тираните са характерни и неконтролируеми изблици на ярост, ревност, обидни забележки към партньорката, заплахи за раздяла.

"Тиранинът обвинява жената и околните за неуспехите си. Той често лъже и ако това му бъде изтъкнато, в отговор ще има агресия. Той е и против работата на жената - тя трябва да е зависима от него", допълва психологът.

Според Батаева има и неочевидни признаци, по които можете да разпознаете властен и манипулиращ мъж.

"В началото на връзката изглежда, че той се държи перфектно, но в същото време е груб към сервитьорите, таксиметровите шофьори, куриерите, майка си. След общуване с такъв мъж се чувствате некомфортно: чувствате се виновни и нещастни. Понякога му се изплъзва някоя фраза: "Ти сама ме провокираш". Така той прехвърля отговорността за поведението си върху вас. Освен това често ви наказва със своята студенина и мълчание. Тиранинът постепенно се опитва да ограничи кръга на общуване на жената: забранява ѝ да се среща с приятели, така че никой да не ѝ отвори очите за това, което се случва" - казва експертът.

Най-податливи на мъжете тирани са жените с ниско самочувствие, които не са получавали любов и внимание в детството, както и жените, които не могат да си поставят лични граници и тези, които не умеят да казват "не".

"Те са лесни за управление - не умеят да поставят граници, търпят унизително поведение и се поддават на различни провокации. Съгласявайки се с неща, с които не сте съгласни, вие се превръщате в много удобно момиче. Мъжете не ценят и не уважават такива жени. Ако умеете да казвате "не", тогава щастливите моменти в живота ще бъдат повече. Научете се да избирате онзи мъж, онази връзка, онзи живот, който ви харесва", съветва психологът.


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар