Проф.Габровски:Бързите тестове не са надеждни! Ситуацията е сложна! 

05 април 2020 06:25   1 коментар   2716 прочита


 

Спешните мерки, предприети от правителството по препоръка на Националния оперативния щаб, са причина за по-умереното разпространение на коронавируса у нас и по-малкия брой смъртни случаи в сравнение с други европейски държави, където умират хиляди за ден. 

Такава позиция изрази пред Нова телевизия проф. д-р Николай Габровски - заместник-директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" и заместник-председател на Българския лекарски съюз. 


 
Той е категоричен, че докато не се намери бърз и надежден тест не бива да се прибягва до масово тестване на гражданите. 

Според него темата е много сложна, защото тестовете не са надеждни като резултат. Те дават ориентация, но има пациенти, които показват отрицателен резултат, а после се оказва, че са позитивни - т. е. резултатът е фалшив, което е проблем. Проф. д-р Габровски дава пример с пациент, който е бил в тежко състояние и със симптоми за коронавирус, но е дал отрицателна проба по бързата методология. Той смята, че простите решения не са реалистични. 


 
"След толкова много смърт, причинена от коронавируса, мнозина мои колеги, особено в Италия и САЩ, няма да имат сили да продължат да практикуват лекарската професия след като пандемията отмине", споделя лекарят с горчивина. 

"Защото лекарите сме призвани да спасяваме животи, а не да събираме трупове. " - допълва той. Проф. Габровски разказва, че най-тежки са били първите случаи на коронавирус, които бяха установени в "Пирогов". Първоначалните намерения са били болницата да остане мястото за спешно лечение на хора с различни заболявания и затова не се е планирало тя да приема пациенти с COVID-19. Но след като първите заразени потърсиха помощ в "Пирогов", плановете са се променили. 

Според него страшното е, че никой не е подготвен за коронавируса, а трябва да се взимат решения на момента. 

"Това, което видях, че се случва с белия дроб и промените, които настъпват, без да съм компетентен в тази област, все пак съм неврохирург, бих описал като изключително силно притеснителни", споделя проф. Габровски. 

Според него смъртта променя лекарите, а реакцията на всеки е много индивудуална - едни стават вярващи, други просто се отказват от професията: "Започваш да гледаш по друг начин на плановете, на това как всичко зависи от нас, отдалечаваш се от проблемите. " 

"Трябва да си дадем сметка, че ни предстоят трудности и да реагираме по възможно най-спокойния и адекватен начин в създалата се ситуация", смята проф. Габровски. 

Той коментира и отношението към лекарите, аплодисментите, които получават и мнението на обществото за медиците: "Аз съм дълбоко убеден, че лекарската професия е хуманна, повечето от лекарите са професионалисти, повечето от тях живеят с професията си и нямат никакви колебания в труден момент какво точно трябва да направят. " 

news. bg 

1 коментар
05 Април 2020 12:06 | Лекар
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Омръзна ми да чета глупостите на разни “псевдоспециалисти” по вирусология. Не разбирам откога неврохирург стана ГОЛЯМ специалист по SARS Cov2. Това е името на вируса, но не съм сигурен, че професора специалист го знае. За сведение думата ненадежден тест, която. много в България употребяват е ГЛУПАВА И. НЕПРАВИЛНА! Тествете се делят по две категории:
SENSITIVITY, SPECIFICITY. Преведено на бългаски : чувствителност и специфичност. Бързите тестове са високо чувствителни, а rtPCR тестовете- високо специфични. Справка: западни и китайски публикации. НИКОЙ не говори заНАДЕЖДНОСТ на тествете. И да действително ТРЯБВА да се правят много, много, много бързи тестове за ранно откриване на безсимптомните вирусоносители, които се движат свободно сред нас и СЕЯТ заразата. Те трябва да бъдат поставяни под карантина максимално бързо и след това повторно тествани с високо специфичните rtPCR тестове. Тогава всичко което се прави сега ЩЕ ИМА ефект. Да но това е МНОГО СКЪПА процедура, а ПАРИ НЕМА.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар