Природна аномалия: Небето над цяла България потъмня, чака се цветен дъжд 

05 октомври 2020 10:28   4151 прочита


 Заради един южен поток директно от Африка вчера усетихме високи температури, днес продължаваме. В Северозападните райони на Балканите има и валежи, но в южните и източните райони ще останат високи температури. Това каза синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева.

Лятото се връща с гръм и трясък, но към Балканите пълзи страшно чудовище   "Вятърът с валежите във Франция и над Западната част над континента са свързани с този циклон. Винаги има един баланс. Тази въздушна маса се променя. Днес небето изглежда мътно, това е заради праха от Африка. Това ще продължи 2-3 дни", каза още тя в сутрешния блок на БНТ. "Още във вторник ще се увеличава облачността, от която ще има валежи. Няма да са навсякъде, главно в Северозападната част и дъждът ще бъде цветен.

С понижението на температурите ще нормализираме температурите, те ще са около 20-25 градуса", добави Стойчева. За октомври месец температурите са необичайно високи. Най-топло е при нас в момента в Европа, въпреки, че аномалията на северозапад от континента също е доста голяма. Още във обаче вторник ще започне да се увеличава облачността.

Валежи ще има най-вече на места в северозападната половина от страната. Югоизточните райони ще останат в топлата въздушна маса и без валежи. По Черноморието също, само по северното крайбрежие може да превали слаб дъжд. С понижението на температурите, което се очаква на 6-и и 7-и и впоследствие на 8-и октомври ще се нормализират температурите за сезона, те ще бъдат около 20-25 градуса за страната.

В седмицата 19-25 октомври оставаме отново в положителна аномалия. Въпреки понижението, което ще прекъсне преноса на прах от Африка, по-голямата част от страната ще остане с по-високи температури. Това ще продължи до края на месеца. "Ако има мъгла, това ще е може би само сутрин чак към 18-20 октомври. Този уикенд ще има чисто небе с малко облаци", каза още тя. 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар