Превръщат родната къща на Адолф Хитлер в полицейски участък 

03 октомври 2023 05:56   2 коментара   2758 прочита


 
 

Дадено е началото на превръщането на родната къща на Адолф Хитлер в Австрия в полицейски участък - проект, който има за цел да я направи непривлекателна като място за поклонение на хора, които възхваляват нацисткия диктатор, предаде Асошиейтед прес. 

Решението за бъдещето на сградата в Браунау на Ин, град на границата на Австрия с Германия, е взето в края на 2019 г. Плановете предвиждат в нея да бъдат разположени полицейски участък, районно полицейско управление и филиал на Академията за сигурност, където полицаите ще получават обучение по правата на човека. 

Работниците поставиха днес ограда и започнаха да правят измервания за строителните работи. Очаква се полицията да заеме помещенията в началото на 2026 г, предава БТА. 

Проектът за основен ремонт е предшестван от дългогодишни спорове за собствеността на къщата. Въпросът беше решен през 2017 г., когато върховният съд на Австрия постанови, че правителството е било в правото си да отчужди сградата, след като собственикът ѝ е отказал да я продаде. Предположението, че тя може да бъде съборена, беше отхвърлено. 

От 1972 г. насам сградата е била наета от Министерството на вътрешните работи на Австрия, за да се предотврати злоупотреба с нея, и е била преотдавана под наем на различни благотворителни организации. Тя стои празна, след като през 2011 г. от нея се изнася център за грижи за възрастни хора с увреждания. 

Паметна плоча с надпис "За свободата и демокрацията. Никога вече фашизъм. Милионите мъртви ни го напомнят" трябва да остане на мястото си пред къщата. 

Австрийското правителство твърди, че преместването на полицията, която е пазител на гражданските свободи, е най-доброто решение за сградата. Планът обаче е критикуван. 

Историкът Флориан Котанко се оплаква, че "напълно липсва историческа контекстуализация". Той твърди, че намерението на Министерството на вътрешните работи да премахне "фактора на разпознаваемост" на сградата, като я преустрои, "е невъзможно да бъде осъществено". 

"Демистификацията трябва да бъде ключова част", добави той, като се аргументира в полза на предложението в сградата да бъде представена изложба на хора, спасили евреите по време на нацисткия режим. 


 

 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
2 коментара
03 Октомври 2023 09:18 | благоевград-b
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А там педали дали ще посещават а?????


03 Октомври 2023 20:25 | Йън Джеймс РЪШ
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

германците станаха педали и се@ити..... жалкари
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар