Предлагат „Мона Лиза” да покрие щетите от пандемията във Франция 

21 май 2020 08:11   2888 прочита


 
Усмивката на Мона Лиза вече може да се тълкува не само като загадъчна, но и като скептична, след като основателят на агенция „Fabernovel” Стефан Дитенген предложи Франция да продаде най-известната картина на Леонардо да Винчи, за да покрие финансовите загуби, предизвикани от пандемията от коронавирус. 

Новината е съобщена от „Индипендънт”, но идеята си предприемачът сподели за първи път в интервю за френското футурологично издание „Usbek & Rica”. 

„Франция трябва да продаде тази „семейна реликва” най-малко за 50 милиарда евро. Ден след ден понасяме загуба от милиарди, както децата, които броят, колко време ще пада камъкът в кладенеца, за да измерят дълбочината му”, каза той и заяви, че кризата не е приключила. 
Това не са измислени милиарди и те трябва да бъдат платени. Затова има смисъл да се продаде нещо скъпо за максималната възможна цена. То трябва да бъде такова нещо, че загубата му да се отрази в минимална степен на бъдещето. 

Картината лесно може да бъде откарана и предадена, но е важно да се постигне споразумение за цената ѝ. 

„Тя трябва да е безумно висока, за да има транзакцията смисъл”, смята Дитенген. 

Той предлага също шедьовърът на Леонардо да Винчи да се използва като криптовалута, което ще улесни предаването му на други държави. 

От законодателна и техническа гледна точка такова решение има много предимства, смята предприемачът – Франция и Лувърът ще могат както по-рано да контролират всичко, което се случва с платното.

БНР


Още за: Мона Лиза   щети   Франция   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар