Потресаващо! Запис с починалия лекар: Пратиха ни при заразен без облекла, после отказаха линейка 

06 юли 2020 07:46   2961 прочита


 
Смъртта на 49-годишния лекар от столичната Спешна помощ, който преди дни почина от инфекция с коронавируса, повдига още въпроси за здравната ни система. Негов близък приятел и лекар – д-р Робърт Михов, който работи в чужбина, разказа в пред bTV, че д-р Юлиян Стамов е отишъл при заразен пациент, без да е предупреден и без нужната защитна екипировка. 

Според д-р Михов неговият приятел и колега му се обадил на 21 юни и му споделил, че има тревожни симптоми. 

„Питаше ме сериозно ли е това“, спомня си българският медик, който работи в Лийдс. 

Михов казва, че приятелят му не е знаел, че пациентът, при който отива е имал коронавирус, едва когато го чува да кашля, му "светва червена лампичка". 

„Това, което д-р Стамов ми сподели ден или два, след като е бил при тежко болен пациент, който почива в същия ден. Той е бил пациент с много бързо развил се коронавирус, 55-годишен човек. Той не е бил информиран и е изпратен без никакво защитно облекло, никакви защитни средства“, разказа Михов. 

По неговите думи 55-годишният пациент е бил преглеждан в "Пирогов" предишния ден и е бил изписан за домашно лечение. Д-р Стамов го е прегледал в среда с висока концентрация на вируса. 

"Той е дишал, кашлял е в това пространство, ние знаем, че коронавирусът остава във въздуха до 3 часа", каза Михов. 

"След като го преглежда пациента без защитно облекло, първо го откарват в "Пирогов", там им отказват прием, след като го откарват във Военна болница. Там пациентът се влошава, те го закарват в "Пирогов", където е умрял с противошкова зала в "Пирогов". Не му е правил дишане уста в уста, това са лъжи", каза още лекарят, като така опроверга информация, дошла от други медици от Спешна помощ. 


Махнете си мръсните ръце от паметта на тези чисти хора. Намерете си друга плячка! 

В запис на разговр между двата се чува как д-р Стамов казва: 

"Пускам и до тримата оплакване и им...! Защо не са ни пратили защитни облекла, колкото и афиф да са нашите. Първо - какво да ти кажа, отпаднал съм, но има определено подобрение. " 

Д-р Михов е категоричен, че в Лийдс, където работи, няма случай лекар да посети пациент без протективно облекло, а ги пращат в специални скафандри. Самите пациенти пък са разделени на "гореща" и "студена" зона в зависимост от симптомите си. 

В един от записите на техните разговори се чува как д-р Стамов казва: 

„Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха ми колегите ми, линейка да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика“. 

"Обидно е, защото 20 години отнема да се създаде такъв лекар", заяви българският медик в Лийдс. 

"Познаваме се от времето, когато бяхме млади лекари в Ихтиман, един от най-добрите ми приятели, майтапчия с широка душа", разказа още Михов. 

В ефира на телевизията говорителката на Спешна помощ Катя Сунгарска коментира изнесените от д-р Михов записи на неговия колега. 

"Този пациент е подал сигнал за сърдечна симптоматика с 5 байпаса, сърцебиене и високо кръвно. Той е имал 37 градуса температура, което е твърде гранично, тоест не може да се предполага коронавирус", каза тя и бе категорична, че екипът е бил с частично протективно облекло - имали са ръкавици и маски. По думите й недостиг на предпазни средства няма. 

Що се отнася до отказа линейка да откара д-р Стамов до болницата, Сунгарска заяви, че същия ден е трябвало на екипа да бъдат направени PCR тестове в СРЗИ в 8:00 ч., след като вече е било известно, че пациентът е починал от коронавирус. 

"Колегите са му казали, че ще го откарат за снимка в болница, след като му бъде направен теста за COVID-19", уточни тя. 

Парамедикът Явор Никифоров, който е бил в линейката с д-р Стамов, разказа, че пациенътът е изглеждал "изцяло каридоологичен" и не са предполагали, че има коронавирус. А колегата му се е почувствал зле, малко преди уговореното тестване за целия екип в Регионалната здравна инспекция. 

"Той се е обадил за линейка. Искал е снимка. Наистина има много адреси. И просто не са му изпратили линейка, която да го закара да му направят снимка. Той тогава беше в добро състояние. Имаше задух, но беше стабилен. Шофьорът и той живеят квартал до квартал и той ми сподели, че вместо да дава 10 лева за такси, ще го даде на него", казва парамедикът. 

На 26 юли д-р Юлиян Стамов трябвало да празнува своя 50-годишен юбилей.

Glas.bg


Още за: лекар   запис   заразен   починал   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар