Ќовините на югозападна Ѕългари€
“айната на една отвара, ко€то прави чудеса с т€лото ви  —нимка: ezine.bg—елска кухн€! ƒрусан кебап ”жас€ващо! Ћицето на красива моделка бе изпепелено от етерично пачулиево масло (—Ќ»ћ » 18+)
   –егистрац舫абравена парола

ѕортиерът на "ћираж" на ¬»—-2: —ъбирах парите с прахосмукачка, а ∆оро »лиев...


13 август 2019 10:06   13829 прочита«а случките около култовото заведение „ћираж“ в столични€ квартал „√оце ƒелчев“, а н€кога „≈мил ћарков“ се говори и пише много, но има и много неразказани истории от кухн€та на ресторанта, превърнал се в символ на прехода и случващите се по това време неща. Ќ€когашната щаб квартира на групировката ¬»—-2 вече е разрушена, а на нейно м€сто ще бъде построена 10-етажна сграда. —делката е подписана от един от основателите на бившата групировка и изключително приближен на покойни€ √еорги »лиев – Ќиколай ÷ветин.

ќбвити€т в мистери€ мъж, за който се знае изключително малко, е продал терена на инвеститори. ÷ената е търговска тайна, но се оцен€ва на н€колко милиона според брокери. ћного от посетителите й, които са запивали там по н€колко дни вече не са измежду живите. »ма обаче служители, които все още си спомн€т славните време на вече събореното заведение.

—ред т€х е портиерът бай √еорги. ћъжът обаче пожела да остане анонимен и да не бъде сниман. Ќе от страх, а от чувство за чест. ¬ид€л е много и е взел много. Ќе искал да клати кокалите на момчетата, които му купили апартамент и изучили децата му, съобщава "“рафик".. Ѕай √еорги е пенсионер на преклонна възраст. ѕрез 90-те години започнал случайно като портиер и охрана в ресторант „ћираж“. ѕрепоръчал го негов комши€, който работел за групировката.

Ѕай √еорги се оказал подход€щ за работата. Ѕил дискретен и усмихнат. «адачите му били просто да почиства сутрин след поредни€ запой на попул€рните и вече покойни брат€, а след това просто да наглежда паркинга и посетителите през ден€. јко имало нещо нередно само тр€бвало да се обади по мобилни€ телефон. „ћомчетата се събираха почти вс€ка вечер. ћалко са пресилени нещата, че е имало денонощни празненства.

ќсновните б€ха през седмицата. ”икенда пътуваха в чужбина или в провинци€та. ¬с€ко едно празненство за т€х обаче беше такова и за нас. «а цели€ персонал. ўом алкохолът им навлезеше, те започваха да разхвърл€т пари. Ѕуквално. ћ€таха ги във въздуха, а банкнотите падаха върху главите им. „увам, че сега бизнесмените м€тали салфетки. “огава от тавана падаха по н€колко апартамента за час. Ќикой не смееше да пипне парите. „акахме до сутринта.

≈дна част ги събираше охраната, но винаги остав€ше и за нас. ќбикновени€т персонал“, разказва бай √еорги. —лед вс€ка подобна забава той включвал прахосмукачката и започвал да събира банкнотите. ќтказва да назове най-гол€мата сума, но само подм€та, че прахосмукачката му е купила апартамента, в който живее и е изучила децата му. „»маше пари на окачени€ таван, под масите, под столовете, в тоалетната, зад бара... навс€къде. Ќие само тр€бваше да ги съберем“, об€сн€ва пенсионерът, който не крие носталги€та си към вече отминалите времена.

»менно в тези времена той си спомн€ и смешна случка от горещите летни дни, когато √еорги »лиев пристигнал след важна среща. “€ била успешна за него. “ой седнал в градината на ресторанта, поръчал си студена раки€ и охлаждащ душ. ¬ рол€та на разхладител€ се оказал млад сервитьор, който извадил душа за поливане и започнал да пръска краката на √лавни€, които вече бил събут и с навит панталон. “ова продължило до късни€ следобед, а нестандартни€ поливач получил солиден бакшиш за услугите си. „¬сички изкарваха пари. ћузикантите, сервитьорите, охранителите. »маше дори и деца, които се навъртаха покрай заведението.

ќсновно ромчета, които се над€ваха, че ще спечел€т вниманието на н€кой от големите. “акова беше едно момче  арлос. “ой усп€ваше да отвар€ скъпите коли на момчетата само с пинг-понг топче. ѕравеше му дупка, слагаше го на ключалката и само с едно движение н€как усп€ваше да отключи мерцедесите и бмв-тата им. “е изпадаха в захлас и започваха да му дават пари“, об€сн€ва с широка усмивка бай √еорги. “ой е ставал свидетел и на неща, за които не иска да разказва. —ъглас€ва се с множество уговорки. —помн€ си за момент, когато един от любимите певци на √лавни€ си изкарал сериозен пердах.

÷ецо ярето п€л ц€ла вечер на »лиев, а след това довел и дъщер€ си. «апознал √лавни€ с не€ и се присъединили към общата маса. ярето обаче прекалил с алкохола и започнал да обижда момичето. “ова не се харесало на »лиев, който само кимнал на момчетата си и те вече знаели какво да прав€т. „–азходиха го по бул. Ѕългари€. Ќо не пеша, а с кола и не в колата, а до н刓, вие си направете сметка какво точно се е случило", спомн€ си бай √еорги. /blitz.bg

ќще за: портиер  квартал  кухн€ ќще от: Ћюбопитно

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.