Плащат до 130 хил. долара за личен фотограф на Еверест

01 юни 2019 10:21   3882 прочита


Дузината смъртни случаи на Еверест през последните седмици привлякоха вниманието към факта, че върхът се е превърнал в доста пренаселено място.

Рекордните 381 души са получили разрешение за изкачване на върх Еверест през 2019 година, по данни на The Washington Post. Като добавим и броя на шерпите, то лесно хората с разрешение през тази година могат да се смятат за двойно повече.

Много от тези алпинисти са на Еверест по едно и също време в ограничен времеви период, когато атмосферните условия позволяват изкачване. Това предизвиква дълги опашки в зона на планината, в която просто няма достатъчно кислород, който да позволи на човешките клетки да оцелеят.

Това обаче не спира тълпите от алпинисти, които инвестират сериозни суми за да изкачат най-високия връх на Земята.

Повечето хора, които изкачват Еверест, наемат професионални оператори, които обикновено таксуват услугите си на цена от около 60 хил. долара, по данни на Британския съвет по планинарство. Това включва гид и екип от шерпи.

В някои случаи туристите плащат до 100 хил. долара или повече, в зависимост от комфорта, който желаят.

Една компания, Seven Summit Treks, таксува 130 хил. долара на човек за ВИП пакет, които включва вечеря, престой в 5-звезден хотел, частна пекарна и бар в базовия лагер, частна кухня, душ и тоалетна. Освен това в пакета се включва личен фотограф, закуски и неограничено количество чай и кафе и не на последно място – частен хеликоптер.

Пакетът не включва самолетните билети за полет до Непал, екипировката и бакшишите за екипа.

Изкачването може да бъде и доста по-евтино, ако се разчита на местна компания, като струва около 35 хил. долара.

След всичко това идват и разходите за екипировката.

Според Гарет Мадисън, гид на Еверест за компанията Madison Mountaineering, която таксува алпинистите 65 хил. долара, неоходимата екипировка може да струва между 6 и 8 хил. долара./ profit.bg/


Още за: случаи   Еверест   факт   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар