Папа Пий XII знаел за убийствата на евреите от Хитлер, но ги е скрил от САЩ 

01 май 2020 08:36   2471 прочита


Папа Пий XII знаел за убийствата на евреите от Хитлер, но ги е скрил от САЩ 
Това е първото разкритие от архивите му, които бяха отворени през март  

На втори март архивите на папа Пий XII, познат като "Папата на Хитлер", бяха отворени от Ватикана. Малко по-късно, заради коронавируса, те отоново бяха затворени, а учените, които трябваше да ги изследват, бяха пренудени да сдържат интереса си още няколко месеца. Но в краткото време, в което имаше достъп до архивите, група германски учени успяват да прегледат няколко писма. И достигат до първото фрапиращо откритие. 

 

Оказва се, че папа Пий XII е знаел за избиването на евреите, но е криел тази информация от Америка, пишат от The Washington Post. 

Пий XII е глава на римокатолическата църква от 1939 г. до 1958 г. Много еврейски групи и историци са на мнение, че папата е запазил мълчание за Холокоста и не е направил достатъчно за да спаси човешки животи. Неговите последователи обаче са на друго мнение - според тях той е използвал мълчалива дипломация, но е окуражавал религиозните групи да крият евреите от нацистите. 

Но Хюберт Волф и екипът му от учени откриват документи, които са извадени от 11-томното проучване на йезуитите за Холокоста преди четири десетилетия, очевидно за да бъде защитен Пий XII и неговият имидж. 

През септември 1942 г. американски дипломат предава на Ватикана секретен доклад, изготвен от Еврейската агенция, който документира масовото убийство на около 100 хил. евреи от Варшавското гето. В него се казва също, че около 50 хил. евреи са били убити във Лвов в окупирана от Германия Украйна. САЩ иска да знае, дали Ватиканът може да потвърди информацията в доклада чрез източниците си сред католиците. Ватиканът обаче е категоричен - не може. 

Но в тази една седмица, в която архивът е отворен, Волф открива бележка, която не просто потвърждава, че папа Пий XII е прочел доклада, но и документи, независими от него, в които Ватикана два пъти потвърждава за убийствата на евреи. Едно от писмата е от украинския гръцко-католически архиепископ на Андрей Шептицки. Месец преди Америка да поиска обяснение от Ватикана, той пише до папата за 200 хил. евреи станали жертва на "откровената дяволска" германска окупация в Украйна. 

В друго писмо, италиански бизнесмен на име Малвеци, разказал на монсеньор Джовани Батиста Монтини, бъдещия папа Павел VI, за "невероятното клане" на евреи, което е видял по време на посещението си във Варшава. Монтини веднага докладва това на своя началник, държавния секретар на Ватикана кардинал Луиджи Маглионе. 

"Двете съобщения по-късно са описани в докладна записка от друг служител в Държавния секретариат - Анджело Дел'Саква, който по-късно става кардинал", заявява Волф пред хамбургския седмичник Die Zeit. Но в писмото си Дел'Саква предупреждава, че не вярва на евреите, защото те "лесно преувеличават", а "ориенталците" - позовавайки се на архиепископ Шептицки, "всъщност не са пример за честност". 

"Това е ключов документ, който е пазен скрит от нас, тъй като е антисемитски и показва защо Пий XII така и не се изказва срещу Холокоста“, каза Волф. По думите му, публикуваните по-рано 11 тома документи са объркали хронологичния ред, което затруднява разбирането на контекста на предприетите действия. 

Експертите открили и три фотографии, "на които се виждат затворници от концлагерите и трупове, хвърлени в масов гроб". Те са предадени на осланика на Ватикана в неутрална Швейцария от еврейски информатор. 

Много историци чакаха с нетърпение отварянето на архивите на Пий XII. В тях трябва да има много призиви за помощ от еврейски организации, както и писма между папата и президента на САЩ Рузвелт. И докато тези 11 тома, които са били публикувани, са добре проучени от експертите, в тях липсват огромни парчета информация, като тези за ужасите, които са извършвали нацистите. 

"Няма съмнение, че папата е знаел за убийствата на евреите. Това, което ни интересува сега е, кога е научил за тях и кога е решил да повярва на информацията", казва Волф. 

Според последователите на Пий XII, благодарение на папата католическата църква е спасила близо 4000 евреи. По време на своето управление пък папа Бенедикт заяви, че Пий XII е живял "геройски" и направи крачка към обявяването му за светец. 

Но светец ли е наистина, или нацист под прикритието на църквата? Ще стане ясно едва когато коронавирусът се оттегли от Италия, а Ватикана отвори архивите отново. 

 .dnes.bg 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар