Отварят ли дискотеките? БАЗ и СЗБ на спешна среща с Ананиев

12 юли 2020 15:36   3308 прочита


Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в Българи подкрепят противоепидемичните мерки от самото начало на кризата с Covid-19. Ние сме наясно колко сложна и бързо променяща се е ситуацията, поради което предпочетохме да търсим диалог с отговорните институции, а не да внасяме допълнително напрежение с публични изяви след новото затваряне на дискотеки, пиано барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения, се казва в официалната позиция на двете организации, изпратена до медиите.

Председателите на БАЗ и СЗБ Ричард Алибегов и Емил Коларов са се срещнали с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и са обявили исканията на бранша, които са от неговата компетентност. Очаква се всеки момент да излезе новата заповед на министър Ананиев, разбра glas.bg. 

Ето позицията на БАЗ и СЗБ:

Радостно е, че между бранша ни и държавата продължава да има диалог и ние вярваме, че заедно ще достигнем до най-добрите решения за овладяване на здравната криза, икономиката и интересите на нощния развлекателен сектор, в които работят и плащат данъци и осигуровки хиляди български граждани. В момента наши експерти проучват активно международните практики и изготвят стандарт за работа на нощните заведения, който имаме ангажимент да предложим на правителството.

За момента няма как да съобщим повече подробности, но се надяваме, че заедно с държавата ще доведем и това начинание до успешен край. Нощните заведения са част от нашата общност и предлагат развлекателен продукт на изключително високо ниво. С тях са свързани и много съпътстващи услуги и бизнеси - музиканти, артисти, танцьори, диджей, охранители, таксиметрови услуги, дринк енд драйв, доставчици на ток, вода, интернет, алкохол, храна, комсумативи, почистващи фирми и т.н.

Всеки бизнес търпи загуби вследствие на кризата, но не считаме, че е редно нощните заведения да понесат толкова сериозна тежест. За тях не работи нито мярката 60/40, нито има намалена ставка на ДДС, нито някой е получил грант до момента. За тях са само сметките, вноските по кредитите и наемите.

С оглед масовите събития от последните два дни, у нас се затвърждава убеждението, че не развлекателният сектор е най-рисков. Към нас валят десетки въпроси, на които не знаем отговора. Като например колко са заразени в нощните заведения и колко от тях са в болница или починали? А колко са в множество други рискови сфери, които от уважение към труда на работещите в тях не бихме желали да споменаваме поименно? Или колко заразени сезонни работници са се върнали от гурбет в претъпканите самолети от Европа и каква част от клъстерите са пламнали от тях?

Нощният развлекателен бранш се нуждае от бърза и адекватна подкрепа, като очакваме разговорите ни с правителството да продължат и през следващата седмица до постигането на конкретен резултат, който да обявим публично. Молим също така да не бъдат поставяни всички колеги под общ знаменател! Защото настоятелно твърдим, че масовата практика в нощните заведения, докато работеха, беше да се спазват правилата и противоепидемичните мерки.

Ние сме в постоянен контакт с колегите си и това, което чуваме от тях, е, че предпочитат да работят, а не да протестират… Настояваме и тяхното право на труд да бъде защитено, както и за адекватна подкрепа за собствениците на нощни заведения на закрито и техните служители. Вярваме, че съдбата на хилядите заети в тази сфера и осигуряващите семействата си чрез нея не е безразлична за хората, които в момента взимат решенията в Република България.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар