Откриха слабото място на COVID-19!

20 октомври 2020 12:06   4816 прочита


Изследователи предлагат да се блокират "молекулярните ножици" на коронавируса, което ще попречи на неговото размножаване и тялото ще може да се бори с патогена по-ефективно. Учените са установили, че коронавирусът използва "молекулярни ножици", без които няма да може да се размножава и да отключва човешки протеини, които са важни за имунния отговор. Това се съобщава в резултатите от проучване на международна група учени от САЩ и Полша, публикувано в списанието ScienceAdvances.

Отбелязва се, че това е слабото място на ТОРС-CoV-2, което може да се превърне в мишена за нови лекарства.

"Молекулярни ножици" е ензимът SARS-CoV-2-PLpro, който стимулира освобождаването на протеини, необходими за вирусната репликация, а също така инхибира молекули като цитокини и хемокини, които действат като сигнали за активиране на имунната система за атака на инфекция. Ензимът разцепва убиквитин и ISG15, нарушавайки тяхната функция.

В своето проучване над 200 учени от 6 страни анализираха генетични, биохимични, вирусологични и други данни за частиците на вирусите и клетките, които те заразяват. По време на работата изследователите идентифицират няколко ключови клетъчни процеси, които са общи за всичките три коронавируса. По-специално учените обърнаха внимание на човешкия протеин Tom70. Обикновено участва в активирането на имунната система и сигнализацията, че вирусът е навлязъл в тялото.

Данните на учените показват, че вирусният протеин Orf9b се свързва с Tom70 и потиска неговата активност. Orf9b се намира в два коронавируса - SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, и SARS-CoV-1, който причинява SARS. Използвайки криоелектронна микроскопия, учените са изследвали структурата на Tom70 с много висока разделителна способност (до 3 ангстрема). В резултат на това те предположиха как точно вирусният протеин потиска активността на Tom70. Тези заключения обаче, според авторите на работата, трябва да бъдат проверени в експерименти.

Друга част от изследването беше посветена на търсенето на протеини, които са ключови за размножаването на коронавирусите. Учените са открили 73 от тези протеини, някои от които вече са се появили в по-ранни изследвания от този вид. Въз основа на получените данни учените проведоха ретроспективно проучване на историята на случаите на повече от 740 хиляди американски пациенти с коронавирусна инфекция. Изследователите проследяват степента, до която определено лекарство, което действа върху откритите протеини, влияе върху хода на коронавирусната инфекция.

Оказва се, че сред пациентите, които са приемали нестероидно противовъзпалително лекарство индометацин, тежките случаи на COVID-19 са по-редки, отколкото сред тези, които приемат подобното лекарство целекоксиб. В сравнение на класическите антипсихотици (например халоперидол) с атипичните антипсихотици, първите се представят по-добре: сред пациентите, които са приемали лекарства от първата група, случаите на механична вентилация бяха два пъти по-малко, отколкото сред тези, които приемаха атипични антипсихотици.

"Нашата работа показва как резултатите от молекулярния анализ могат да бъдат използвани на практика за лечение на коронавирусна инфекция и други вирусни заболявания", заключи Белтрау./Glas.bg


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар