Отиде си една легенда! На 103-годишна възраст почина Кърк Дъглас 

06 февруари 2020 07:05   3980 прочита


На 103-годишна възраст е починал Кърк Дъглас, съобщават световните медии. 

Кърк Дъглас, последната легенда от "златната ера" на Холивуд, звезда от филма "Спартак" и баща на актьора Майкъл Дъглас, почина. Той бе на достолепната 103-годишна възраст. Тъжната вест съобщи синът му пред сп. "Пийпъл". 

"Животът на Кърк бе добре изживян. Той ни остави филмово наследство, което ще се запази и за следващите поколения, и история на филантроп, който работеше в полза на обществото и за мир на планетата", заяви Майкъл Дъглас. "Позволете да приключа с думите, които му казах на неговия последен рожден ден и които винаги ще са истина: татко, обичам те много и се гордея да бъде твой син". 

Кърк Дъглас е роден под името Исур Даниелович Демски в Ню Йорк през 1916 г., а родителите му са еврейски емигранти от област Могильов в днешна Беларус. Сред знаковите роли на актьора-столетник бяха "Спартак", "Пътища на славата", "Стъклената менажерия", "Сатурн 3", "Жажда за живот", "Одисей" и много други. Дъглас се оттегли от публични изяви на 96 години след прекаран удар, който затрудняваше говора му. 

Актьорът обясняваше своето дълголетие с чудесния си брак, продължаващ повече от 60 години. Втората му съпруга Ан Буйденс е на 100 и го надживя. Бракът им продължи 65 години. „Винаги ме питат каква е рецептата за дълъг и здравословен живот. Нямам такава. Обаче вярвам, че не сме на този свят без причина”, изтъква Дъглас. „Бях пощаден след катастрофа с хеликоптер и удар, за да направя още добрини преди да си отида", написа той в есе за сп. Closer. Актьорът отпразнува 103-ия си рожден ден на 9 декември 2019 г. 

В последните си години семейство Дъглас се бе отдало на филантропия. Кърк и Ан са възстановили 400 училищни игрища в Лос Анджелис и са построили център за болни от Алцхаймер. Приживе Дъглас-старши възнамеряваше да завещае имуществото си за благотворителност. 

Освен известния актьор Майкъл, Кърк Дъглас има още двама сина - Джоел и Ерик. Снаха пък му е прочутата актриса Катрин Зита-Джоунс. / segabg. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар