От шкипер на яхта до основател на компания за 500 млн. долара 

22 януари 2020 06:55   3280 прочита


 

Хано Ренер e на 25 години, когато основава Personio - софтуерен стартъп, който се опитва да извади множеството административни задачи и купчините хартия от отделите по човешки ресурси. 

Преди да стане технологичен предприемач, Ренер e студент в Мюнхенския технологичен университет, където - докато учи, има и нетрадиционна работа. “Единствената работа, която съм работил, докато учех, беше шкипер на ветроходни яхти, ” казва вече 29-годишният Ренер пред CNBC. 

Благодарение на тази работа Ренер обикаля света - от Средиземно море до Карибите.Той обаче държи да подчертае, че не прекъсва обучението си, което е позната история от щатската технологична индустрия, където хора, като Бил Гейтс, Стив Джобс и Марк Закърбърг, напускат университета, преди да са взели дипломи. 

Вместо това той решава да завърши обучението си и основава Personio с трима приятели. Ренер казва, че получава вдъхновението за Personio, след като един от неговите приятели, който по онова време е главен технологичен директор в компания със 100 служители, има проблеми с организацията на процесите по набирането на хора и ведомостите, без да има специализиран софтуер за това. 

“Те имаха проблем с това да вкарат всичките данни за служители си в Excel-ска таблица, ” казва Ренер. Продуктът на Microsoft е “добър” начин за организиране на данни, но Ренер казва, че това не било достатъчно, за да разреши много от основните проблеми в HR отделите. 


 
“Това, което ние наистина покриваме, са основните неща, от които всяка компания се нуждае, но които наистина трудно могат да се свършат с химикал, хартия и Excel, ” казва Ренер. “Както можете да си представите, в процеса по наемането на хора има много информация, която трябва да получите от даден служител. ” Платформата на Personio предлага набор от инструменти, които помагат за управлението и автоматизирането на всичко - от следенето на молбите за работа до счетоводството, свързано с ведомостите и обратната връзка от страна на служителите. 

Над четири години след създаването си компанията вече е стартъп, оценяван на 500 млн. долара, благодарение на набраните наскоро 75 млн. долара финансиране, основно от щатската компания за рисков капитал Accel. Така Personio вече е набрала над 129 млн. долара. 

Ренер пък казва, че на неговата компания дори не й се налага да търси инвеститори за последния кръг финансиране. “Все още не планирахме да набираме средства, ” казва той, добавяйки, че нови и настоящи инвеститори сами се свързали с Personio. 

Ренер твърди, че компанията все още разполага с около 50% от парите, които е набрала преди година. Компаниите за корпоративен софтуер са желани таргети за придобиване напоследък, като GitHub и Red Hat бяха купени от Microsoft и IBM, респективно, в последните години. Миналата година голям брой софтуерни компании също така листнаха акциите си на борсите. 

Част от преките конкуренти на Personio са софтуерните стартъпи Bob и CharlieHR, но компанията на Ренер също така се конкурира с установени имена в сферата, като Salesforce, Oracle и SAP. Според Ренер уникалното търговско предимство на Personio е, че тя се цели конкретно в малки и средни предприятия с между 10 и 2 000 служители.Profit bg 


Още за: яхта   компания   500 млн   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар