Нюйоркчанин лежал невинен 15-години в затвора, прибира $3 млн обезщетение

11 юли 2014 10:34   5443 прочита


Нюйоркчанин сключи извънсъдебно споразумение с прокуратурата заради несправедлива присъда. Той прекара 15 години от живота си в затвора, съобщава "Ню Йорк Дейли Нюз".

Джабар Колинс ще получи от прокуратурата на щата 3 милиона долара компенсация. Сметките му с града, чиито съдебни заседатели го пратиха зад решетките обаче ще се уреждат отделно.

През 1994 година Колинс, който сега е на 42 години е арестуван по подозрение в убийство на бруклински равин с цел грабеж. Американецът веднага заявил, че е станала грешка и по време на престъплението е бил в дома си. Но на делото се явили двама свидетели, според които Колинс е бил на местопрестъплението. В резултат на това съдебните заседатели го признават за виновен и съдията го осъжда на доживотен затвор.

Американецът обаче не паднал духом, записал се в затворническата библиотека, където започнал да изучава право. След като набрал знания, Колинс поискал да му предоставят материалите по делото и обжалвал. Той успял да докаже, че прокуратурата е принудила свидетелите да дадат лъжливи показания. През 2010 година съдът признал мъжа за невинен и го освободил.

След това Колинс подал искове към властите на града и щата Ню Йорк с искане да му бъде изплатена компенсация. Щатските власти предпочетоха да сключат извънсъдебно споразумение, по което ще трябва да му броят три милиона долара. Градът обаче предпочел да продължи да се съди с Колинс.

Три милиона долара са много пари, но те са само малка част от това, което се полага на Колинс за годините, прекарани от него в затвор със строг режим. Сигурни сме, че на Ню Йорк ще се наложи да плати много по-голяма компенсация", заяви адвокатът на Колинс - Джоуел Рудин.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар