Новите пожарни коли са несигурни, предупреждават огнеборците

13 септември 2018 09:16   2121 прочита


Почти половината от пожарникарите в страната смятат новите пожарни коли за несигурни, показва проучване на Синдикалната федерация на служителите на МВР. В него са участвали близо 150 пожарникари.

Повод за проучването са четири инцидента с този модел противопожарни автомобили през последната година и половина у нас.

48% от участвалите в анкетата пожарникари и водачи на специализираните автомобили са казали, че не се чувстват сигурни при управление и возене в тях.

33% пък са отговорили, че се чувстват сигурни, но по-малко в сравнение с другите автомобили. Едва 8% са казали, че не се притесняват в новия модел специализирани коли.

"Освен това, когато бяхме чули за доста високия център на тежестта, бяхме чули и за това, че в определени ситуации правят проблем спирачките. Колегите се оплакват най-вече от това - спирачки и висок център на тежестта, както и от един куп други технически по-дребни проблеми, които не са чак толкова опасни. Но доста от анкетираните водачи на специализирани автомобили в пожарната, твърдят, че автомобилът не се държи добре на пътя", изтъкна председателят на синдиката Валентин Попов, цитиран от Дарик.

В проучването някои от пожарникарите споделят, че при скорост около 50 километра в час и заобикаляне на препятствие, без рязко въртене на волана, се изискват сериозни усилия, за да остане автомобилът на пътя.

От синдиката са категорични, че ако не получат отговори или исканията им не бъдат изпълнени в разумно време, ще има протести, пише news.bg.

С. Петров

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар