Нова тактика срещу италианската мафия - да им бъдат отнети децата  

22 ноември 2021 06:26   4144 прочита


 

Заради необходимостта в края на 19-ти век да запълни празнината в слабото правоприлагане в Сицилия, италианската мафия бързо еволюира и процъфтява след края на Втората световна война. С времето групи като Коза Ностра, Ндрангета и Камората заеха местата си сред най-големите световни престъпни организации, занимаващи се с наркотици, изнудване и пране на пари. 

Арестите на високо ниво, операциите и правителствените институции, целенасочено създадени, за да спрат кланове, постигнаха ограничени резултати. Мафията продължава да оставя жертви след себе си и струва на държавата огромна сума пари. 

Но докато както държавата, така и гражданите се борят да ги победят, някои активисти срещу мафията призовават за различен и противоречив план за битка: взимане на новородените от родители на клана. 

"По-често, отколкото не, мафията прави деца за труд, а не от любов", казва регионалният съветник на Кампания Франческо Емилио Борели пред The ​​Independent. "Не можете да спасите дете, ако вече е станало престъпник – детето трябва да бъде отстранено скоро след раждането. " 

Борели и други смятат, че държавата трябва да обмисли премахването на родителските права на мафиотите и предоставянето на децата за осиновяване. 

Патриархалните и ориентирани към семейството мафиотски групи като Коза Ностра и Камора често разчитат на децата си, за да помогнат и в крайна сметка да наследят семейния бизнес. Тези кръвни връзки направиха практически невъзможно италианското правителство да затрие клановете. 

По спорният проект се работи от години. През 2017 г. местните медии съобщиха, че Върховният съвет на съдебната власт на Италия е отговорил положително на предложението, призовавайки парламента да го разгледа, но оттогава не са постигнати осезаеми резултати. 

"Срещнахме много препятствия", каза Борели. "Някои твърдят, че родителските права са преди всичко и това е неправилно - интересите на детето са на първо място. " 

Правени са и други опити за отслабване на престъпните организации чрез преместване на уязвими членове на семейството в други части на Италия и реинтегрирането им в обществото. През 2012 г. подкрепяният от правителството проект Free to Choose беше създаден от съдия в опит да даде ново начало на децата на босовете на мафията. Оттогава около 80 деца и 30 семейства са избягали от престъпността. 

В родния град на Борели, Неапол, където Камората царува необезпокоявано, има около 1000 семейства, които през последните пет десетилетия отглеждат децата си в рамките на престъпната система. 

Днес въоръжени тийнейджъри обикалят живописните улички, докато 6-годишни момичета пакетират и раздават кокаин от задната част на мотопедите. Някои непълнолетни са спрели да ходят на училище и се мъчат да четат и пишат. 

Докато много от децата на висшите мафиотски босове често биват отстранени от престъпния свят и отглеждани в привилегии и анонимност, синовете и дъщерите на средната класа на бандите бързо се запознават със семейния бизнес, което ги прави безработни и податливи на затвор. 

"Ако излязат от затвора, тяхното повторно включване в обществото е изключително сложно, тъй като те са до голяма степен неграмотни и нямат професионално обучение", обяснява Борели. "В повечето случаи, когато тези деца навършат 11 или 12 години, има малък или никакъв шанс за възстановяване и те стават престъпници. 

Но не всички приемат една и съща фаталистична гледна точка. 

"Няма магическа рецепта – но дори тези, които са израснали в среда, замърсена от престъпност, могат да бъдат спасени", казва Дарио Чиринсионе, журналист и автор, който направи рядко дълбоко потапяне в живота на децата на членове на мафията, които оставят престъпността зад себе си. 

Според Чиринсионе престъпните дейности могат да бъдат намалени, като се извадят за момент децата и тийнейджърите от домовете им и им се даде шанс да живеят нов живот, като същевременно им се осигури психологическа подкрепа. Редица от тези проекти се изпълняват от години в Италия и в някои случаи са се оказали успешни. 

"Уместно ли е да се извадят тези деца от домовете им за да им се покаже, че има и друга вселена? Да. Редно ли е да ги премахнем и да ги накараме да се отрекат от баща си и майка си? Не винаги", каза той. 

"Отнемането на дете не решава въпроса – ако не друго, рискувате да отгледате гневно поколение", обяснява Чиринсионе. "Единственият начин да се противопоставим на мафията е чрез образование и култура и разсейване на митовете - имаме трудна задача. " 

 dnes.bg 

 
 

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар