НОВА МОДА на абитуриентските балове - пращаме родата в стаи за гости!

20 май 2024 20:39   11953 прочита
БГНЕС/iStock
БГНЕС/iStock


БГНЕС/iStock

Нова мода отбелязва изпращането на абитуриентите тази година. Вместо да канят роднините у дома и да им прислужват, родителите на зрелостниците ги пращат в стаи за гости.

Големите празненства, които събираха цели фамилии, вече са в миналото. Но особено извън София масова практика е да се наемат къщи и стаи за гости, като в този случай разноските се поемат от родителите на абитуриентите, но те нямат ангажимент за изхранването на близките, с които се виждат само по сватби и кръщенета.

Гвоздеят на програмата е празненството в специално ангажиран за целта ресторант, след което роднините се разотиват по местата, които са им определени за нощувка, а щастливите организатори се прибират и вдигат уморени от тропане на хора крака, вместо да сменят чаршафи и да редят матраци по пода, за да подслонят всички роднини, които няма къде да отседнат и са дошли специално за повода.

Нелегално

Проверка на „Телеграф“ установи, че във Велико Търново и Пловдив тази практика е значително по-евтина, отколкото в Казанлък и Стара Загора, където за сметка на това е много по-разпространена. Срещу 30 лева на нощувка се предлагат легла в самия център на Казанлък. Според запознати обаче те не се обявяват като къщи за гости и съответно не се правят регистрации на почиващите.

Такива импровизирани хотелски стаи се разполагат в бивши магазини, каквито се нароиха особено след ковида. Опразнените дюкяни са аранжирани с мушкато в сутерена и по нищо не се разбира, че вечерно време там може да подремне гост на града. В сезона на баловете обаче помещенията се пълнят, тъй като за тях знаят в околните блокове и се възползват от евтината и много по-удобна алтернатива на слугуването и осигуряването на развлекателна програма през целия ден за роднините. Собственици на такива помещения коментираха неофициално пред „Телеграф“, че не ги обявяват като хостели или къщи за гости, защото посещенията в тях не са регулярни, а на принципа „Ден година храни“. Според информация на „Телеграф“ има и по-предприемчиви, които са се свързали с организатори на сватбени тържества, като по този начин си осигуряват нелоши доходи, и то целогодишно.

Икономия

Този вариант се оказва и значително по-икономичен, тъй като домакинята не се върти край печката денонощно, а отдава цялата си енергия на организацията на бала. В ресторантите тази година също е възприет масово по-евтин вариант, като на гостите се предлага шведска маса или предварително заявено меню, а алкохолът е ограничен до поставените бутилки на масата, без гостите да могат да си поръчват допълнително отлежало уиски и да товарят сметката.

Родители на абитуриенти се оплакаха пред „Телеграф“ от кетъринг сетовете, които масово се предлагат уж на промоция в сезона на баловете. Оказва се, че хапките в сет за 96 лв. са като за парти в детска градина или за помен и не могат да заситят изобщо гостите.

1214 броят до 12 в Стара Загора

Старозагорските гимназии ще изпратят 1214 ученици, които ще празнуват традиционно завършването на своето средно образование от 23 до 31 май. Това съобщи пред БТА заместник-кметът на община Стара Загора. Това е с двама зрелостници по-малко в сравнение с м.г., когато завършващите бяха 1216.

От 23 до 26 май музика ще озвучи центъра на града, където традиционно се събират абитуриентите. Ще бъдат изградени тематични фотокътове, където зрелостниците ще могат да запечатат своя празник.

Всички завършващи ще получат и специален поздрав от кмета Живко Тодоров. „Зад големите победи се крият остър ум, способност и амбиция. Вярвам, че знанията и уменията, натрупани в любимото училище, ще бъдат Вашият трамплин към върховете на живота. Бъдете смели, мечтайте с размах, вярвайте в себе си и успехите няма да закъснеят", пожелава той на зрелостниците.

В Бургас ги изпращат с духов оркестър

Тази година Бургас ще изпрати рекорден брой от близо 2200 абитуриенти с мащабно шествие, ден преди празничния 24 май. Парадът на зрелостниците ще е на 23 май и ще бъде предвождан от представителния Бургаски духов оркестър. „За първа година ще организираме шествие на бургаските абитуриенти.

С него искаме да дадем възможност на младите хора и техните семейства също да участват в общоградските чествания по случай 24 май, които те пропускат заради абитуриентските балове в същия ден“, написа в личната си фейсбук страница кметът на града Димитър Николов.

Зрелостниците ще преминат от улица "Александровска" през ул. "Богориди" до културен център "Морско кaзино", където ще участват в обща снимка с кмета на Бургас, която ще запечата тържествения момент. Приветствието към тях пък ще бъде издигнато във въздуха от парапланеристи./Телеграф.бг


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар