Нов анализ на урината за ранна диагностика на рак на маточната шийка: Онкогенни протеини, идентифицирани при 80% от жените 

10 юли 2024 06:48   2531 прочита


 
 
Съвременните методи за скрининг за рак на маточната шийка обикновено включват тест за Пап или HPV ДНК тест, които изискват посещение при лекар, което може да бъде неудобно за много жени. 

От друга страна, новият тест за урина предлага неинвазивна алтернатива, която би могла да насърчи повече жени да участват редовно в скрининг, посочват експертите. 

Ракът на шийката на матката е един от най-разпространените видове рак при жените, с приблизително 660 000 нови случая и 350 000 смъртни случая по света само през 2022 г. 

Настоящите методи за скрининг включват откриване на HPV ДНК, но нови изследвания показват, че измерването на причиняващата рак активност на HPV може да осигури по-точна оценка на риска от рак. 


Колко надежден е новият тест? 
Може ли нов, свръхчувствителен тест да измерва точно свързаните с HPV протеини в урината, за да помогне за откриване на рак на маточната шийка? 

Група изследователи, ръководени от професор Ецуро Ито от катедрата по биология в университета Васеда в Япония, заедно с професор Тошиюки Сасагава от медицинския университет в Канадзава в Япония и д-р Мартин Мюлер от Германския център за изследване на рака, изследваха развитието на ултразвуков ензим -свързан имуносорбентен анализ (ELISA) за откриване на HPV16 E7 онкогенни протеини в урината. Техните открития бяха публикувани в списание Microorganisms на 14 юни 2024 г.,предава Точка 

- Ракът може да бъде предотвратен с HPV ваксината преди развитие и редовен скрининг. Скринингът обаче е основна пречка за младите жени. Нашият нов тест за урина може да открие HPV16 E7 протеини, ключови маркери за риск от рак на маточната шийка, при изключително ниски нива. Това означава, че жените могат да бъдат изследвани за рак на шийката на матката без дискомфорта от традиционния тест за папата, казва проф. Ито. 


Тестът открива онкогенни протеини при 80% от жените 
Изследователите са използвали този тест за откриване на онкогенни протеини E7 в проби от урина. Тестът за урина успя да идентифицира тези протеини в урината на жени с различни стадии на цервикална интраепителна неоплазия (CIN), предшественик на рак на шийката на матката. 

Този тест открива протеини E7 при 80 процента от жените с CIN1, 71 процента с CIN2 и 38 процента с CIN3, което показва, че наличието на онкогенни протеини E7 корелира с лезии на CIN в по-нисък стадий. Изследователите предполагат, че тази разлика може да се дължи на вариации в жизнения цикъл на HPV или неговата онкогенна активност. 

- Вярваме, че онкогенният протеин E7 е от решаващо значение в ранните етапи на свързаната с HPV цервикална карциногенеза и че E7 може да играе по-значима роля в прогресирането на CIN1 и CIN2, отколкото при CIN3 - обяснява проф. Ито. 


Тестът може да стане стандарт в диагностиката 
Този иновативен подход е в съответствие с глобалните здравни цели за намаляване на процента на рак на маточната шийка, особено в страните с ниски и средни доходи, където достъпът до традиционни методи за скрининг е ограничен. 

С по-нататъшно развитие и утвърждаване, този тест за урина може да се превърне в стандартен инструмент в борбата срещу рака на шийката на матката, като помага за спасяването на животи чрез ранно откриване и лечение. 

Разработването на неинвазивен тест за урина за откриване на протеини, свързани с HPV, представлява значителна стъпка напред в скрининга за рак на маточната шийка. Той предоставя обещаващо решение за увеличаване на нивата на скрининг и намаляване на случаите на рак на маточната шийка в световен мащаб. 

- Този нов метод обещава ранно откриване и превенция на рака на маточната шийка. Ние сме оптимисти, че по-нататъшното развитие и валидиране на този тест ще доведе до широкото му използване в клинични условия - заключава проф. Ито. 

 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар