Невероятно! "Човекът със златна кръв", спасил милиони животи 

06 октомври 2020 06:14   4914 прочитаДжеймс Харисън, 84-годишен австралиец, държи един от най-любопитните световни рекорди. В продължение на повече от 60 години мъжът дарява кръв, като го е правил общо 1172 пъти. 

Историята на Харисън започва когато той е само на 14 години. Тогава претърпява сложна операция на гръдния кош и спешно се нуждае от около 13 литра дарена кръв. След операцията той е в болница цели три месеца. Осъзнавайки, че дарената кръв му е спасила живота, той си обещава да започне да дарява кръв, веднага щом навърши 18 години. 

Харисън започва да дарява кръв през 1954 г., а месеци по-късно е открито, че кръвта му съдържа необичайно силни и устойчиви антитела към Rh D антигена. Кръвта на Харисън е толкова уникална, че животът му е застрахован за един милион долара. 

Въз основа на кръвната му плазма е създаден серум, който, когато се прилага на Rh-отрицателна жена, бременна с Rh-положително дете, предотвратява развитието на антитела в кръвта на плода и по този начин спасява живота на новородените. 

По тази причина става известен като "Човекът със златна кръв". 

Джеймс дарява плазмата си средно на всеки три седмици в продължение на 57 години. През май 2011 г. той го прави за хиляден път, което е световен рекорд. До 2015 г. всички антирезусни лекарства в Австралия се произвеждат от плазмата на Харисън. 

В родината си мъжът е смятан за истински герой, тъй като е помогнал на повече от два милиона новородени, включително и на собствената си внучка. Това му носи и десетки награди, сред които австралийски орден. 

"Приятно е когато чуеш хората да кажат за теб, че си направил нещо добро и си станал герой. Да дарявам кръв е нещо, което мога да правя и всъщност е единствения ми талант", разказва Харисън пред CNN. 

През май 2018 г. Харисън дарява кръв за последен път, като се надява че ще има и други благородни хора, които да продължат делото му. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар